Citromfű- és gyömbérzselé

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Citromfű- és gyömbérzselé
Adag: 1 adag (90 dkg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg vékonyra szeletelt gyömbér
130 dkg citrom
2 szál lemongrass
15 dl víz
vagy
60 dkg befőzőcukor

Elkészítés:

1. Sodrófával törjük meg a citromfüvet, majd vágjuk durvára.

2. Az összevágott citromfüvet tegyük befőzőfazékba és öntsük rá a vizet. Tegyük hozzá a megmosott és kis darabokra vágott citromot és a hámozatlanul vékonyra szelt gyömbért. Forraljuk fel, majd kisebb lángon, lefedve, 60 percig főzzük, amíg a citrom kásás lesz.

3. A gyümölcsöt és levét öntsük egy nagy tál fölé állított sterilizált zselézsákba. Hagyjuk, hogy magától lecsepegjen, ez legalább 180 perc.

4. Mérjük a levet a megtisztított befőzőfazékba, adagoljuk hozzá cukrot.

5. Lassan, óvatosan melegítsük a keveréket, néha megkeverve, amíg a cukor teljesen feloldódik. Nagy lángon forraljuk 10 percig, amíg a zselé eléri a dermedési hőmérsékletet (105 °C). Húzzuk le a tűzről.

6. Szűrőkanállal szedjük le a habot a tetejéről, majd töltsük a zselét előmelegített, sterilizált üvegekbe, fedjük és zárjuk le. Hűvös, sötét helyen legfeljebb 1 évig tároljuk. Felbontás után tegyük hűtőszekrénybe. 3 hónapon belül fogyasszuk el.

Konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, ne töröljük ki az üveget.
Ez az aromás zselé nagyon ízletes ázsiai ízesítésű sült húsokkal, szárnyasokkal, például ropogós pekingi kacsával. Erősebb ízű halakhoz, például hideg füstölt pisztránghoz vagy makrélához is jól illik.
Citromfű- és gyömbérzselé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1808 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
Citromfű- és gyömbérzselé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szószok nagykönyve , ,
Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2012)

Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a hagyma -... bővebben...
recept beküldése