Kakukkfüves szarvacskák

| Fűszeres-vajas sült tészta receptek
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Kakukkfüves szarvacskák
Adag: 4 főre (8 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál szárított kakukkfű
25 dkg készen vásárolt leveles vajastészta
1 teáskanál citromlé
1 gerezd fokhagyma
10 dkg puha vaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Vékonyan kivajazunk egy sütőlemezt.

2. A tésztát (ha mélyhűtött, akkor felhasználás előtt engedjük ki) belisztezett deszkára tesszük, és 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk (1. kép), majd 8 háromszögre vágjuk (2. kép).

3. A vajat, a fokhagymát, a citromlét és a kakukkfüvet kis tálkában összekeverjük, sóval, borssal fűszerezzük.

4. A tésztaháromszögeket megkenjük a vajas-kakukkfüves keverékkel.

5. A tésztaháromszögeket a szélesebb végéről kezdve elővigyázatosan feltekerjük (3. kép).

6. Az így keletkezett szarvacskákat 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

7. A sütőlemezt hideg vízzel bespricceljük, hogy sütés közben, párás légkörben a tészta jól fel tudjon emelkedni.

8. A szarvacskákat a sütőlemezre fektetjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig aranybarnára sütjük.

Kakukkfüves szarvacskák Kakukkfüves szarvacskák Kakukkfüves szarvacskák
A szárított fűszerek kevésbé intenzív ízűek, mint a frissek. A szarvacskákhoz kakukkfű helyett más fűszerek is használhatóak, például rozmaring vagy zsálya.

Hajtogatott leveles vajas tészta

Hajtogatott leveles vajas tészta
20-25 dkg vaj
1.7 dl hideg víz
0.5 teáskanál
25 dkg finomliszt

1. Egy lábosban olvasszunk fel 3 dkg vajat. A lisztet és a sót szitáljuk a munkalapra, és készítsünk mélyedést a közepébe. Az olvasztott vajat és a jéghideg vizet tegyük a mélyedésbe (1. kép), ujjbegyünkkel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A végeredmény morzsás keverék lesz. Ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá pár csepp vizet, majd gyúrjuk össze.

2. A tésztát tésztavágóval vágjuk szét az egyik irányba (2. kép), majd fordítsuk el, és merőlegesen is vágjuk el. A tésztából formázzunk puha cipót. A tetejét kereszt alakban metsszük be (3. kép), hogy elkerüljük a zsugorodást. Csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük a hűtőbe.

3. A maradék vajat 2 réteg szírpapír közé téve, sodrófával puhítsuk meg. A vajat - még mindig a zsírpapír között - 10 cm-es oldalú négyzetté nyújtjuk. A vaj olyan állagú legyen, mint a tészta, máskülönben nem egyenletesen oszlik majd el, és a tészta egyenetlenül emelkedik meg. Ha a vaj túl puha, ki fog folyni a tészta szélénél, ha viszont túl kemény, áttöri a rétegeket.

4. A tésztát tegyük az alaposan lisztezett munkafelületre. Nyújtsuk ki kereszt alakúra, a közepe legyen egy kicsit vastagabb, mint a széle. a vajat tegyük a tészta közepére, és a kereszt szárait hajtogassuk rá úgy, hogy csomagot kapjunk (4. kép). Fordítsuk el a tésztát úgy, hogy olyan legyen, mint egy könyv, amelynek a gerince balra áll. Nyomkodjuk le, és nyújtsuk ki 15 x 45 cm-es téglalappá (5. kép). Gondosan dolgozzunk, egyenesítsük ki a sarkokat, különben minden hajtogatásnál egyre egyenetlenebb lesz a tészta széle, és a rétegek sem lesznek egyformák.

5. A tésztát hajtogassuk levélformára, a felső harmadát hajtsuk le, az alsó harmadát hajtsuk fel. A felesleges lisztet seperjük ki a rétegek közül. A tésztát fordítsuk el 90 fokkal úgy, hogy a "gerince" ismét balra essen (6. kép). A záró széleket sodrófával nyomjuk le. Nyújtsuk ki újra a tésztát, majd a fent leírtak szerint alapján megint hajtogassuk össze. A sarkokat az ujjunkkal finoman nyomkodjuk le. Csomagoljuk be, és pihentessük a hűtőben.

6. Nyújtsuk ki újra, még kétszer hajtogassuk a már leírt módon, hűtsük, megint nyújtsuk ki, összesen hatszor kell megismételni a lépéseket. Ha nagyon meleg van, minden fordítás után érdemes lehűteni a tésztát. A tészta a végén egyenletesen sárgás színű lesz, készen arra, hogy felhasználjuk. Ha cseppet erezett, nyújtsuk ki és hajtogassuk még egyszer. Felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Kakukkfüves szarvacskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1922 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemény
Sütemény
(Vince Kiadó, 2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor el lesz ragadtatva a receptektől, amikor még csak a lapozásnál tart! A világ minden tájáról összegyűjtöttük a könnyen... bővebben...
Kakukkfüves szarvacskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemény
Sütemény
(Vince Kiadó, 2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor el lesz ragadtatva a receptektől, amikor még csak a lapozásnál tart! A világ minden tájáról összegyűjtöttük a könnyen... bővebben...
van itthon