Olasz marengo-torta

Adag: 1 tortaforma (24 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csipet
1 evőkanál jéghideg víz
12 dkg vaj
1 db tojás
23 dkg liszt
A töltelékhez:
3 db tojás
½ adag olasz piskóta
1 teáskanál vaníliakivonat
3 evőkanál narancslikőr
3 és fél dl tej
4 dkg liszt
18 dkg porcukor

Elkészítés:

1. A tésztához tálban összekeverjük a lisztet a porcukorral és a sóval. Robotgéppel belekeverjük a hideg vajat. Amikor morzsalékossá válik, hozzáadjuk a tojást

és a tojássárgáját, valamint a jéghideg vizet. Tálban, műanyag fóliával lefedve 60 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

2. A töltelékhez lábosban összekeverjük a tojássárgáját a cukorral. Robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a vaníliakivonatot. Apránként belekeverjük a tejet is. Közepes lángon, állandó keverés mellett felforraljuk, majd a hőmérsékletet csökkentve, állandóan keverve besűrítjük. Átöntjük egy tálba, műanyag fóliát nyomunk a felszínére és hűtőszekrénybe helyezzük.

3. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tészta felét lisztezett deszkán 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Belefektetjük a forma aljába. A másik felét is kinyújtjuk és a forma oldalát béleljük ki vele. A találkozásnál ujjainkkal összenyomjuk. A tészta alját és oldalát villával megszurkáljuk.

4. A kész piskótát függőlegesen felszeleteljük, felét a tésztára fektetjük. Meglocsoljuk a likőr felével és ráhalmozzuk a krémet. Beborítjuk a maradék piskótával, majd meglocsoljuk a maradék likőrrel. Robotgéppel, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük a tojásfehérjét, belekeverjük a porcukrot is. A torta tetejére halmozzuk.

5. A sütő alsó rácsán 35-45 percig rózsaszínűre sütjük (ha a hab túlságosan barnulna, fedjük le alufóliával). A süteményt 15 percig a formában hagyjuk, majd rácsra csúsztatjuk és teljesen kihűtjük.

Ez a torta Toszkánából származik, ahol hagyományosan télen sütik.

Olasz piskóta

Olasz piskóta
6 db tojás
1 csipet
1 késhegynyi sütőpor
0.5 teáskanál reszelt citromhéj
13 dkg liszt

1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

2. Tálba szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban robotgéppel (a legmagasabb fokozaton) fehéredésig, nagyon sűrűre keverjük a tojássárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal.

3. A krémbe alacsony fokozaton belekeverjük a száraz hozzávalókat. Tálban, a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Hablapáttal óvatosan a tésztába vegyítjük.

4. A tésztát gyors mozdulatokkal a kivajazott formába simítjuk és 35-45 perc alatt rugalmas tapintásúra, illetve tűpróbáig sütjük.

5. A süteményt 5 percig a formában hagyjuk kihűlni. A kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt. Visszafordítjuk és teljesen kihűtjük.

Olasz marengo-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1643 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények enciklopédiája , , ,
Sütemények enciklopédiája
(Kossuth Kiadó, 2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a duplacsokoládés tortákig, a gyerekek által is elkészíthető fagylalttortáktól a gyakorlatot igénylő charlotte-ig 1001... bővebben...
Olasz marengo-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények enciklopédiája , , ,
Sütemények enciklopédiája
(Kossuth Kiadó, 2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a duplacsokoládés tortákig, a gyerekek által is elkészíthető fagylalttortáktól a gyakorlatot igénylő charlotte-ig 1001... bővebben...
vegetáriánus ételek