Gombaleves sherryvel

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gombaleves sherryvel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg tisztított, kockára vágott erdei gomba
2 és fél dl száraz sherry
25 dkg tisztított, kockára vágott csiperkegomba
3 és ⅓ dl zöldségleves
3 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
6 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint
A besamelmártáshoz:
½ teáskanál őrölt szerecsendió
7 és fél dl tej
3 evőkanál liszt
3 evőkanál vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A besamelmártáshoz a vajat egy serpenyőben felmelegítjük, kevergetve hozzáadjuk a lisztet, majd fokozatosan a tejet. Figyeljünk arra, hogy ne legyen csomós! Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a szerecsendiót is, és 5-10 percig állandóan kevergetve forraljuk. Ha csomós lenne, habverővel fellazítjuk.

2. A leveshez egy lábasban alacsony hőfokon a vajat felmelegítjük. Beletesszük a megmosott és kis kockákra vágott, kétféle gombát, és kevergetve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, petrezselymet, sherryt. Sózzuk, borsozzuk, 3 percig gyöngyöztetjük.

3. Belekeverjük a mártást, felöntjük a zöldségleves felével. Még 3 percig főzzük. A leves sűrű és krémes lesz. Ha túl sűrűnek találjuk, levessel még hígíthatjuk. Melegen tálaljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Gombaleves sherryvel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1523 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Klasszikus vegetáriánus konyha
Klasszikus vegetáriánus konyha
(Kossuth Kiadó, 2009)

Szervezzen a családjának, barátainak egy kellemes és pazar vegetáriánus partit. Ebben a könyvben mindent megtalál ahhoz, hogy az összejövetel sikeres legyen. Több mint 170 ínycsiklandó étel receptje között válogathat, melyeket... bővebben...
Gombaleves sherryvel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Klasszikus vegetáriánus konyha
Klasszikus vegetáriánus konyha
(Kossuth Kiadó, 2009)

Szervezzen a családjának, barátainak egy kellemes és pazar vegetáriánus partit. Ebben a könyvben mindent megtalál ahhoz, hogy az összejövetel sikeres legyen. Több mint 170 ínycsiklandó étel receptje között válogathat, melyeket... bővebben...
lexikon