Haggis

| Haggis receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 90 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Haggis
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg durva szemű zabliszt
igény szerint birkabelsőség
ízlés szerint fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Egy birkagyomrot alaposan megmossuk, és kifordítva is tisztára kaparjuk. Sós, hideg vízben egy éjszakán át puhulni hagyjuk.

2. Megmossuk a belsőségeket és a vesezsírt, majd sós vízben 120 percig át forraljuk. Kivesszük a vízből, és eltávolítjuk a légcsövet és a porcokat. A maradékot apróra vágjuk. A vizet megőrizzük.

3. A zablisztet serpenyőben lassan ropogósra pirítjuk. Összekeverjük az apróra vágott hagymával és a többi hozzávalóval (köztük az apróra vágott belsőségekkel: máj, szív, tüdő), majd egy kis főzőlével egyenletes masszává dolgozzuk.

4. A birkagyomrot megtöltjük kb. kétharmadáig, majd a levegőt kipréselve belőle összevarrjuk - esetenként középen is meg kell kötni - néhányszor megszúrjuk , hogy a főzés során keletkező felesleges gőz elillanhasson.

5. Fortyogó vízben, lefedve, 180-240 percig főzzük. Majd meleg helyre tesszük, és eltávolítjuk a cérnát.

6. Felvágás után sok vajjal és a jellegzetes tövesrépából és burgonyából készült pürével tálaljuk.

A haggis nem más, mint a skótok nemzeti eledele. Külföldi vendégeiknek szívesen mesélik, hogy a haggis egy mesebeli ősállat, mely az erdőkben él, és nehéz elejteni, mert mindig megtréfálja a vadászokat. Valójában azonban birkagyomorba töltött különleges kolbászféleségről van szó, amelyet egész évben, az országban mindenütt kínálnak a hentesek. A haggis nagy napjai az esztendőben a hoghmanay, azaz a szilveszter, valamint január 25-én a Burn's Night, amit Robert Burns (1759-1796) születésnapja emlékére tartanak, mert Walter Scott mellett a legnagyobb skót költőként tisztelik. A haggishoz írt ódáját felolvassák a különleges ünnepi szertartás során. Ilyenkor a haggishordozó mögött menetel a whiskyhordozó, skót dudások követik őket. Az étket ezüsttálcán hozzák be az étkezőbe. A vendéglátó felvágja a haggist egy hosszú késsel, melyet hagyománytisztelő skót módjára a térdharisnyájába dugva hoz magával, és eközben elszavalja az ódát. A ceremónia után a dudások díszkíséretével a haggist visszaviszik a konyhába, ahol aztán tövesrépából és burgonyából készült pürével körítik. A csemegéhez kis poharakból iszogatják a whiskyt.
Haggis
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4151 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Haggis
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
most van szezonja

Kapcsolódó receptek (zabliszt, birkagyomor, birkabelsőség összetevők alapján)