Rózsaszín francia saláta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rózsaszín francia saláta
Adag: 1 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ üveg céklasaláta
2 db savanykás, hámozott alma
¾ üveg csemegeuborka
3 nagyobb szál főtt sárgarépa
150 dkg hámozott, főtt burgonya
1 evőkanál kristálycukor
1 nagyobb doboz görög joghurt
50 dkg 20%-os tejföl
A majonézhez:
1 db citrom leve
1 dl étolaj
1 evőkanál kristálycukor
1 csipet
½ evőkanál mustár

Elkészítés:

1. A burgonyát, sárgarépát, uborkát, almát céklát kis kockákra vágjuk - minél kisebb, annál finomabb lesz. Ez bizony igen időigényes és fárasztó - de a végeredmény garantáltan megéri.

2. Ha a kockázással kész vagyunk, már csak egy jó majonézt kell kevernünk, ami pillanatok alatt elkészül.

3. A robotgép keverőüstjébe tojássárgája, mustár, só és kristálycukor kerül. Beindítom a gépet és ha már selymesen egynemű a keverék, következhet apránként az étolaj hozzáadása. (Jómagam az F betűs napraforgóolajat szeretem használni ehhez, mert az extraszűz olívaolaj ízét itt túl karakteresnek érzem.) Jó egy deci olajjal alacsony fordulatszámon összekeverem a majonézt, de természetesen gépi vagy kézi habverővel is tökéletes eredmény érhető el. Végül egy citrom levét keverem hozzá.

4. Ezután már csak a majonézből tartármártássá változtatás van hátra, amihez tejföl és egy nagyobbacska görög joghurt szükséges. Utána ellenőrizzük az ízét - jelen esetben még cukorra volt szükség, hogy az ízhatás megfelelő legyen.

5. Végül óvatosan a mártáshoz adjuk a felkockázott zöldségeket, a krumplival kezdve. Amikor mindet hozzáadom, megkóstolom, hogy esetleg valamelyik alkotórészből nem kell-e még hozzáadni.

6. Jól összekeverem, vigyázva, hogy ne törjön össze és lefedve hűtőbe teszem. Legalább fél napig állnia kell, hogy jól összeérjenek az ízek, de igazán másnapra lesz a legfinomabb.

Nincs tévedés, ez a rózsaszínű francia saláta nem tartalmaz zöldborsót, azt semmiképpen ne tegyünk bele - az egy másik kategória, akárcsak a fagyasztott francia saláta-alapból gyári majonézzel hipp-hopp összeütött valami. És végül, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, mert hamar el fog fogyni.

Régesrégi családi hagyomány minálunk, a nagy családi ünnepi étkezések egyik fénypontja ez a "francia" saláta. Szilveszteri vendéglátáskor egyenesen kötelező. Nekem mindig egyet jelentett az üde halvány rózsaszínnel, a pikáns, édeskés-savanykás ízzel és vendégeink elragadtatott dicsérő szavaival. A mai napig élmény, ha az asztalra kerül. Jó idő eltelt, amíg házon kívül is kóstoltam francia salátát és megdöbbenve konstatáltam, hogy sem színében, sem ízében nem is hasonlít a miénkre, másutt nem ismerik ezt a variációt. Drága nagymamám cizellálta az eredeti orosz receptet, amit megosztok nyájas olvasóinkkal. Igazán pikáns, édes-savanykás ízű - mindenfajta sült hús kitűnő ünnepi körete.
Rózsaszín francia saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1167 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Rózsaszín francia saláta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
cikkek