Karácsonyi tortácskák

| Kandírozott gyümölcsös sütemény receptek , Marcipános sütemény receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Karácsonyi tortácskák
Adag: 4-6 főre (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
5 dkg zöld marcipán
néhány szem ribizli
A krémhez:
130 dkg fehér fondant
1 teáskanál víz
1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és liszttel behintünk 12 db fém minyonformát.

2. Elkészítjük az alrecept szerint a könnyű gyümölcstorta tésztáját és azt az egy tortaforma helyett a kis formákba töltjük, és 75-80 percig, illetve tűpróbáig sütjük. A süteményeket a formákban kihűtjük.

3. A díszítéshez rácsra borítjuk. A marcipánmasszát 2 mm vékonyra kinyújtjuk és 24 apró levélformát szúrunk ki belőle.

4. A süteményeket megkenjük a melegített baracklekvárral. A fondant-t addig gyúrjuk, amíg nyújthatóvá válik, és 12 részre osztjuk. 2 mm vékonyra kinyújtjuk és beborítjuk vele a süteményeket.

5. A porcukrot a vízzel sűrű masszává keverjük. A cukormassza segítségével a tortácskák tetejére ragasztunk 2-2 levelet és ribizliszemet. Az alját ízlés szerint piros vagy zöld szaténszalaggal is körbeköthetjük.

Fondant bevonat

Kép nélkül
2 dkg vaj
2 kávéskanál rum
néhány csepp ecet

1. A cukrot 1 dl vízzel és az ecettel addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad, majd erős tűzre forrni tesszük. Már nem szabad kavargatni. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból, és tányérba öntött kevés hidegvízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldat marad, az edényt a tűzről levesszük, s a szirup tetejét pár csepp vízzel meglocsoljuk.

2. Ezután a lábast jéghideg vízbe állítjuk, és a szirupot egész langyosra hűtjük, amíg a teteje bebőrösödik. (Ha a tetején kristályszemek képződnek, a fondan nem lesz sima.) Ezt követően, fakanál nyelével addig keverjük, amíg kifehéredik, nem nyúlik, és a fénye is megváltozik. Ha túl keményre sikerül, és nem keverhető, kevés vízzel locsoljuk.

Színezhető 1-2 evőkanál feketekávéval, kakaóval, gyümölcslével, de túlhígítani nem szabad, mert nem fog megszáradni! Langyosan kenjük a tortára, de előtte hozzáadjuk a vajat és a rumot, ezektől a bevonat könnyebben kenhető, mégis sietve kell dolgozni vele, mert nagyon gyorsan szárad. Ha azonnal nem használjuk fel, nedves ruhával óvjuk a kiszáradástól. Ez esetben gőz felett langyosítjuk újra.

A bevonat 1 tortához elegendő.

Könnyű gyümölcstorta

Könnyű gyümölcstorta
1 csipet
1 teáskanál szódabikarbóna
1.5 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt fahéj
8 cl brandy
3 dl szőlőlé
0.8 dl tej
0.8 dl olaj
12 dkg barna cukor
30 dkg liszt
A kikenéshez::
igény szerint vaj

1. Nagy tálban összekeverjük a felaprított vegyes kandírozott gyümölcsöket és a barna cukrot. Leöntjük a szőlőlével és letakarva 8 órán át pácoljuk.

2. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát.

3. Tálba szitáljuk a lisztet, a szerecsendiót, a fahéjat, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

4. A gyümölcskeverékbe hablapáttal belevegyítjük az enyhén felvert tojásfehérjét, az olajat és a tejet. Belekeverjük a száraz hozzávalókat és 2 kanál brandyt.

5. A tésztát a kivajazott formába simítjuk és 90-100 percig, illetve tűpróbáig sütjük.

6. A sütőből kivéve megkenjük a maradék brandyvel. A süteményt a formában hagyjuk kihűlni.

Karácsonyi tortácskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1609 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények enciklopédiája , , ,
Sütemények enciklopédiája
(Kossuth Kiadó, 2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a duplacsokoládés tortákig, a gyerekek által is elkészíthető fagylalttortáktól a gyakorlatot igénylő charlotte-ig 1001... bővebben...
Karácsonyi tortácskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények enciklopédiája , , ,
Sütemények enciklopédiája
(Kossuth Kiadó, 2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a duplacsokoládés tortákig, a gyerekek által is elkészíthető fagylalttortáktól a gyakorlatot igénylő charlotte-ig 1001... bővebben...
bevásárlólista