Német lencseegytál
Linseneintopf



Elkészítés:
1. A lencsét megmossuk, bő vízzel felöntjük, beletesszük a szalonnát, a paradicsompürét és a húsalaplevet, az egészet 60 percig főzzük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A lencse mellé tesszük, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
3. A zöldfűszereket leöblítjük, felaprítjuk, a borsos kolbászt felszeleteljük.
4. A szalonnát kivesszük a lencséből, ha kissé kihűlt, ehető falatkákra vágjuk.
5. Mindent - zöldfűszer, kolbász, szalonna - a lencséhez teszünk, és az egészet felforraljuk. Ecettel, sóval és borssal ízesítjük.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.