Pulyka zsenge zöldségekkel

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pulyka zsenge zöldségekkel
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg zöldbab
60 dkg kelbimbó
12 szál sárgarépa
1 csipet kristálycukor
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
5 dkg vaj
igény szerint étolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A húshoz:
1 kisebb 350-400 dkg-os pulyka
10 dkg édes tejszín
5 dl húsleves
10 dkg vaj
igény szerint étkezési keményítő
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A konyhakész pulykát kívül-belül dörzsöljük be sóval és borssal, majd a combját és szárnyait konyhai cérnával kötözzük össze. A pulykát a mellével lefelé helyezzük egy sütőlapra, öntözzük meg a felolvasztott vajjal, és előmelegített sütőben, 190 fokon süssük.

2. Amikor a pecsenyelé barnulni kezd, öntsünk hozzá egy kevés forró vizet, és 90 perc alatt, folyamatos locsolgatás mellett süssük puhára. Ekkor fordítsuk meg a pulykát, és süssük még 90 percig. (A sütési idő természetesen függ a pulyka súlyától, kilónként durván 60 perc sütési idővel számolhatunk.) Próbaként szúrjunk egy vastag tűt a pulyka combjába - akkor jó, ha a távozó nedvesség tiszta, átlátszó. Vegyük ki a pulyát a sütőből, és tartsuk melegen.

3. A pecsenyelét főzzük fel, szűrjük le, öntsük fel a húslevessel, és magas hőmérsékleten forraljuk be. Öntsük hozzá a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen keverjük el, végül fűszerezzük.

4. Míg a pulyka sül, készítsük el a zöldségeket. A sárgarépát kaparjuk meg (egy kevés zöldet hagyjunk rajta), a babot - ha mélyhűtöttet használunk hozzá - olvasszuk ki, a kelbimbók külső leveleit szedjük le, a szárát kereszt alakban vágjuk le. A zöldségeket forró, sós vízben egymás után pároljuk félpuhára.

5. Tálalás előtt egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, dobjuk bele a zöldségeket, és pároljuk készre. Fűszerezzük sóval, borssal - a sárgarépát egy csipet cukorral is -, szórjunk rá petrezselymet, és a hússal együtt rendezzük el a zöldségeket az előmelegített tálon. Köretként burgonyakrokettet kínáljunk mellé.

Burgonyakrokett

Burgonyakrokett
100 dkg lisztes burgonya
4 evőkanál vaj
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint
A sütéshez::
igény szerint zsiradék
A panírozáshoz::
3 db felvert tojás
igény szerint zsemlemorzsa

1. A burgonyát héjában főzzük meg, ha lehet, még forrón hámozzuk meg, majd krumplinyomón nyomjuk át.

2. Egy kissé hűtsük ki, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat, a sót és a reszelt szerecsendiót, és gyúrjuk össze.

3. Egy lisztezett deszkán sodorjunk a masszából ujjnyi vastag rudakat, vágjuk fel 5 cm hosszúságú darabokra, és 15-20 percre tegyük hideg helyre.

4. A zsiradékot fritőzben hevítsük 180 fokra, a kroketteket forgassuk meg a tojássárgájában és a zsemlemorzsában, majd adagonként süssük ki.

Pulyka zsenge zöldségekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 661 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Ünnepi ételek Ünnepi ételek
(Magyar Könyvklub, 2000)

A kötete évszakoktól függetlenül ajánl különleges ételeket, teljes ételsorokat, büféasztalokhoz és villásreggelikhez felhasználható, ínycsiklandó finomságokat vagy "csak" apró, vendégváró étvágyfalatokat, amelyekkel... bővebben...
Pulyka zsenge zöldségekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Ünnepi ételek Ünnepi ételek
(Magyar Könyvklub, 2000)

A kötete évszakoktól függetlenül ajánl különleges ételeket, teljes ételsorokat, büféasztalokhoz és villásreggelikhez felhasználható, ínycsiklandó finomságokat vagy "csak" apró, vendégváró étvágyfalatokat, amelyekkel... bővebben...
pinterest