Bundában sütött fekete tőkehal zöld mártással

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Bundában sütött fekete tőkehal zöld mártással
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db 20 dkg-os tőkehalfilé
5 dkg olvasztott vaj
6 evőkanál zsemlemorzsa
1 db tojás
1 evőkanál liszt
4 evőkanál citromlé
1 teáskanál dijoni mustár
1 csokor friss zsázsa
½ csokor citromfű
½ csokor turbolya
½ csokor borágófű
½ csokor bazsalikom
½ csokor kapor
½ csokor petrezselyemzöld
2 db keményre főzött tojás
másfél dl sűrű joghurt
másfél dl tejföl
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tejfölt és a joghurtot tálba öntjük. A kemény tojást megtisztítjuk, villával összetörjük, és az előbbihez adjuk.

2. A fűszernövényeket megmossuk, kirázzuk belőlük a vizet, a citromfűből félreteszünk néhány levelet, a többit felaprítjuk, és a mustárral, 3 evőkanál citromlével, sóval és borssal a tálba tesszük. Jól összekeverjük, ízesítjük, és hideg helyre tesszük.

3. A halat leöblítjük, megtöröljük, és 1 evőkanál citromlével megpermetezve néhány percig állni hagyjuk.

4. A filéknek mindkét oldalát sóval-borssal fűszerezzük, és lisztbe forgatjuk. A tojást 2 evőkanál vízzel elhabarjuk. A filéket meghempergetjük a tojásban, majd a zsemlemorzsában.

5. A vajat jól felforrósítjuk egy nagy serpenyőben, és a filéket mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Citromfűvel díszítjük, és zöld mártással szolgáljuk fel. Köretként vajas-petrezselymes burgonyát adjunk hozzá.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Petrezselymes burgonya

Petrezselymes burgonya
1 csokor összevágott petrezselyem
80 dkg burgonya
6 dkg vaj
ízlés szerint

1. A burgonyát meghámozzuk, négyrét vágjuk (1. kép), a burgonyacikkeket együnk kezükbe fogva, késsel a burgonya felesleges csücskeit, éleit lefaragjuk (2. kép). A kést föntről lefelé húzva a krumpli külsejét legömbölyítjük, hogy tojáshoz hasonló alakú legyen (3. kép). Addig folytatjuk a faragást, amíg a kívánt formát meg nem kaptuk (4. kép).

2. Lobogva forró sós vízbe rakva 20 percig főzzük, majd leszűrjük.

3. A vajat egy serpenyőben megforrósítjuk, és a burgonyát beleforgatjuk. Néhány percig a tűzön hagyjuk, hogy a nedvesség elpárologjon belőle, majd megkeverjük, hogy a vaj bevonja. Végül a tűzről lehúzzuk, csak akkor szórjuk meg a petrezselyemmel, nehogy a friss ízét elveszítse.

Bundában sütött fekete tőkehal zöld mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2176 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei ,
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
Bundában sütött fekete tőkehal zöld mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei ,
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
most van szezonja