Gyömbéres-mézes sonka

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Gyömbéres-mézes sonka
Adag: 8-10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
500 dkg nyers, bőrös sonka
ízlés szerint friss, vékonyra szeletelt gyömbér
½ teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál fűszerkeverék
4 evőkanál mazsola
4 db kimagozott, szeletelt mangó
2 evőkanál angol mustár
6 gerezd fokhagyma
2 db félbevágott mogyoróhagyma
A mázhoz:
2 evőkanál méz
22 és fél dkg barna cukor
8 evőkanál madeira bor
vagy
8 evőkanál brandy

Elkészítés:

1. A nyers, bőrös sonkát a csontjával együtt egy nagy sütőtálba rakjuk. Hozzáadjuk a mogyoróhagymát, a hagymát, a babérlevelet, a zellerszárat, majd felöntjük hideg vízzel. Felforraljuk, lefedjük, gyöngyöztetve körülbelül 5 órán át főzzük, Leszedjük a habját szűrőkanállal. A sonkát kivesszük a vízből, a zöldségeket és a babérlevelet kidobjuk. A sonkát lehűtjük.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), légkeveréses sütő esetében 180 fokra. A sonka vastag bőrét és a zsiradékot egy éles késsel ék vagy rombusz alakban behasítgatjuk, és a sonkát egy sütőtálba rakjuk. A hasítékokat bekenjük egyenletesen a mustárral, megtöltjük a gyömbérrel.

3. Elkészítjük a mázat: a mézet, a cukrot, a brandyt vagy a bort serpenyőbe öntjük, közepes hőfokon addig melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Konyhai ecsettel vagy kenőtollal kenjük a sonkára.

4. A csatni hozzávalóit (a mangót, a kardamommagot, a mazsolát, a fűszerkeveréket és az őrölt fahéjat tálba rakjuk, belekeverjük a maradék mázat, azután a sonka köré kanalazzuk.

5. A sonkát 30-40 percig sütjük, közben 10 percenként kenegetjük a mázzal. A sonkát kiszedjük a sütőtálból, félrerakjuk. A csatnit tűzálló tálba tesszük, 5 percig grillezzük, amíg a mangó karamellizálódik. A sonkát tálalótálra téve kínáljuk, a csatnival együtt.

Gyömbéres-mézes sonka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1222 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Gyömbéres-mézes sonka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
hírlevél