Samosa

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Samosa
Adag: 6-8 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db vastag réteslap
30 dkg főtt, kockára vágott burgonya
1 evőkanál olaj
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
¼ teáskanál őrölt kurkuma
másfél teáskanál őrölt chilipaprika
2 teáskanál garam masala
2 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál őrölt koriander
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
1 fej apróra vágott vöröshagyma
4 dkg zöldborsó

Elkészítés:

1. Közepes lángon felforrósítjuk a wokot, beleöntjük az olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beletesszük a hagymát, a gyömbért, a fokhagymát és közepes lángon 2 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket (köztük a garam masalát, a burgonyát, a zöldborsót és 2 teáskanálnyi vizet, majd 1 percig pároljuk, amíg a folyadék elpárolog. Levesszük a lángról, és belekeverjük a korianderzöldet és a citromlevet.

2. Egy 12,5 cm átmérőjű kiszúróval 12 kerek tésztalapot szaggatunk, majd mindegyik lapot félbevágjuk. Az egyik félkörből kúpot hajtogatunk, benedvesítjük a széleket, lezárjuk az oldalát, és csak akkora nyílást hagyunk rajta, hogy 3 teáskanálnyi tölteléket belekanalazhassunk, majd ezt is lezárjuk. Végezzük el a teendőket a többi 23 darabbal is.

3. A wokot egyharmadáig megtöltjük olajjal, 180 °C-ra felforrósítjuk. Több részletben kisütjük, adagonként 1-2 percig. Összegyűrt törlőpapíron lecsepegtetjük és sóval, borssal ízesítjük. Raitával vagy natúrjoghurttal tálaljuk.

Garam masala

Garam masala
4 rúd fahéj
4 evőkanál koriandermag
2 evőkanál római kömény
0.5 teáskanál reszelt szerecsendió
1.5 evőkanál egész fekete bors
1 teáskanál szegfűszeg

1. A kardamomhüvelyt, az összetördelt fahéjrudat, a koriandermagot, a rómaikömény-magot, a fekete szemes borsot és a szegfűszeget külön-külön addig pörköljük, amíg aromájuk illatozni kezd, majd mindegyiket félretesszük hűlni.

2. A kardamomot meghámozzuk, a magokat megtartjuk, a héját eldobjuk.

3. A fűszereket háztartási robotgép keverőjébe tesszük, és addig őröljük, amíg sima port nem kapunk. Reszelt szerecsendióval ízesítjük. Fertőtlenített üvegben tárolva 3 hónapig is eláll.

Uborkás raita

Uborkás raita
2 db hámozott, kimagozott kígyóuborka
2.5 dl joghurt
0.5 teáskanál
0.5 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál mustármag
0.5 teáskanál frissen reszelt gyömbér

1. A meghámozott, kimagozott, apróra vágott libanoni uborkát és a sima joghurtot egy tálban simára keverjük.

2. Az őrölt rómaikömény- és a mustármagot egy kis serpenyőben, közepes lángon 1 percig pörköljük, vagy amíg illatozni kezdenek, és kissé megbarnulnak, majd hozzákeverjük a joghurtos keverékhez.

3. A gyömbérrel, sóval és az őrölt fekete borssal ízesítjük, ízlés szerint, és az egészet jól összekeverjük. Paprikával díszítjük. A hűtőbe téve, légmentesen lezárt üvegben 3 napig is eláll. Hidegen tálaljuk. Currys puffanccsal vagy samosával tálaljuk.

Samosa
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 834 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Samosa
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
bevásárlólista