Currypuffancs

Adag: 4-6 főre (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db kissé felvert tojássárgája
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
12 dkg zöldborsó
1 szál apróra vágott sárgarépa
25 dkg hámozott burgonya
½ teáskanál édesköménymag
másfél teáskanál koriandermag
1 nagyobb apróra vágott piros chilipaprika
A sütéshez:
igény szerint földimogyoró-olaj

Elkészítés:

1. A szárított chilit a koriander- és az édesköménymaggal együtt finomra őröljük.

2. A burgonyát csaknem puhára főzzük, majd kockára vágjuk.

3. Erős lángon felforrósítjuk a wokot, beleteszünk 1 evőkanálnyi olajat. A lángot takarékra állítjuk, és keverés közben a sárgarépát 4-5 percig sütjük. Hozzáadjuk a zöldborsót, és még 3 percig keverve pirítjuk. Áttesszük egy nagy, nem fémből készült tálba. A wokba öntünk 1 evőkanálnyi olajat, és a burgonyát, folyamatosan kevergetve, 3-4 perc alatt ropogósra pirítjuk. Áttesszük a zöldborsós tálba.

4. A maradék olajat erős lángon felhevítjük. A hagymát és a fokhagymát 1 percig pirítjuk. Beleszórjuk az őrölt fűszereket és a curry fűszerkeveréket, és 30 másodpercig pirítjuk. Hozzákeverjük és megpirítjuk a darált húst. A lángot közepes-alacsonyra mérsékeljük, a húst felöntjük a levessel, és 10 percig csendesen főni hagyjuk. Áttesszük a zöldségestálba, és az egészet jól összekeverjük. 30 percig hűlni hagyjuk.

5. Közben késsel szétválasztjuk a tésztalapokat, és rácsra tesszük, hogy felengedjenek.

6. Egy 10 cm átmérőjű kiszúróval kivágunk 24 kör alakú tésztalapot. 1,5-2 teáskanálnyi tölteléket teszünk a lapok egyik oldalára, majd a másik oldalát félkörívre visszahajtjuk. A széleket összetapasztjuk, szükség esetén használunk egy kis vizet. A széleket nyárssal összezárjuk. Elvégezzük a tennivalókat a maradék töltelékkel és tésztalappal is. A puffancsok egyik oldalát bekenjük egy kevés tojássárgájával, majd tálcára helyezve, 30 percre a hűtőbe tesszük.

7. A wokot egyharmadáig megtöltjük olajjal, 180 °C-ra felforrósítjuk. Egyszerre 4 puffancsot sütünk, adagonként 3-5 percig, amíg megpirulnak, és a töltelék is átsül. Raitával tálaljuk.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Uborkás raita

Uborkás raita
2 db hámozott, kimagozott kígyóuborka
2.5 dl joghurt
0.5 teáskanál
0.5 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál mustármag
0.5 teáskanál frissen reszelt gyömbér

1. A meghámozott, kimagozott, apróra vágott libanoni uborkát és a sima joghurtot egy tálban simára keverjük.

2. Az őrölt rómaikömény- és a mustármagot egy kis serpenyőben, közepes lángon 1 percig pörköljük, vagy amíg illatozni kezdenek, és kissé megbarnulnak, majd hozzákeverjük a joghurtos keverékhez.

3. A gyömbérrel, sóval és az őrölt fekete borssal ízesítjük, ízlés szerint, és az egészet jól összekeverjük. Paprikával díszítjük. A hűtőbe téve, légmentesen lezárt üvegben 3 napig is eláll. Hidegen tálaljuk. Currys puffanccsal vagy samosával tálaljuk.

Currypuffancs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1435 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Currypuffancs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
google+