Bázeli perec



Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, majd 1-2 evőkanál liszttel elkeverjük. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
2. A maradék lisztet egy tálba szitáljuk, majd a sóval és az élesztős masszával sima tésztává dagasztjuk, közben beledolgozzuk a lágy vajat és a malátaport. Hideg helyen 60 percig pihentetjük.
3. Újból alaposan átdagasztjuk. A tésztát 12 egyforma részre osztjuk, majd mindegyikből ovális zsemlét formázunk.
4. Kézzel kilapítjuk őket, majd egy éles késsel 4 vonalat vágunk a közepébe (kettőt vízszintesen, kettő függőlegesen). A bevagdalt tésztákat a széleinél kihúzodjuk, úgy, hogy 4 lyuk képződjön a bevágások találkozásánál.
5. A felületüket megkenjük tojássárgájával és meghintjük köménymaggal.
6. Forró sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük a pereceket.