Fordított ananásztorta

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fordított ananásztorta
Adag: 1 egész
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 doboz darabolt ananász
vagy
1 db hámozott ananász
A mázhoz:
8 dkg vaj
10 dkg barna cukor
A tésztához:
1 csipet
1 csomag sütőpor
4 db tojás
10 dkg puha vaj

Elkészítés:

1. Először a barna cukrot olvasztottam meg és mikor már kellemesen barnulni kezdett, akkor adtam csak hozzá egy kevéske vajat. Kiöntöttem egy jénai cakkos szélű alacsonyabb tortaforma aljába, amit előzőleg nagyon alaposan kivajaztam. Erre kerültek az ananászdarabok. Ezzel a munka oroszlánrésze el is készült. A sütőt közben előmelegítettem 180 fokra légkeveréses módban.

2. Következett a tészta összeállítása, ami a vártnál könnyebben ment. A kristálycukrot és a vaníliás cukrot robotgéppel összekevertem a puha vajjal, majd egyenként a tojásokkal, végül következett a liszt a sütőporral és csipet sóval.

3. A tésztát ráöntöttem a jénai tálban a karamellrétegen pihenő ananászra és mehetett be az egész a sütőbe.

4. 40 perc múlva tűpróbával jónak ítéltem (az illata máris isteni volt), ezért kivettem és néhány percig békén hagytam. Az átlátszó tál alján még gyöngyözött a szirupban az ananász.

5. Utána következett a fő mutatvány: megfordítani az egészet úgy, hogy ne menjen széjjel. Egy nagyméretű tortatálat tettem a jénai tálra, amit két kesztyűvel megfogtam, finoman megráztam, majd egy határozott mozdulattal megfordítottam - et voilá - máris a tálon csücsült a gyönyörű ananásztorta.

A vajas karamellás máz jól átitatta a tészta felső részét, az ananászdarabkák illatozva csücsültek a tetején: ahhoz képest, hogy először készítettem, nagyon szép lett - az íze pedig felülmúlt minden várakozást.

Az USA-ban ez éppolyan nemzeti büszkeségnek számít, akárcsak francia rokona (eredetije), a Tarte Tatin - a Tatin nővérek fordított almatortája. 1925-ben jelent meg az USA-ban a Dole-cég körszeletes ananászkonzerve, amelynek felhasználására alkották meg a receptet. Ezt rengeteg változat követte és 1926-ban kiadták a "Hawaiian Pineapple Good Cooks Serve" szakácskönyvet. Azóta igazi amerikai klasszikussá vált az upside-down ananásztorta.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Fordított ananásztorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1781 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Fordított ananásztorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
szótár