Rakott kel

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rakott kel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dl tejföl
1 kisebb fej csíkokra vágott kelkáposzta
1 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
1 tojásnyi zsír
1 bögre barna rizs
ízlés szerint majoránna
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A csíkokra vágott kelkáposztát sós vízzel leforrázom, leszűröm. Így kevésbé lesz puffasztó és a túlzott kesernyés ízt is csökkenti. Természetesen az új kelkáposztát nem kell forrázni.

2. Legegyszerűbb maradék pörköltet használni hozzá, de ennek hiányában frissen készítem el. Nem szoktam ledarálni a húst, de lehet a hagyományos módon is, darált húsból csinálni.

Közben a rizst félpuhára párolom.

3. Következhet a rétegezés: majorannával fűszerezett kelkáposzta, rizs, pörkölt, tejföl, kelkáposzta tejföl.

4. Előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütöm. Hideg tejföllel tálalom.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Sertéspörkölt

Kép nélkül
150 dkg kockára vágott sertéshús
2 db karikára vágott zöldpaprika
2 db durvára vágott paradicsom
1 evőkanál édes fűszerpaprika
2 fej apróra vágott vöröshagyma
1 dl olaj vagy
10 dkg sertészsír
ízlés szerint
ízlés szerint cseresznyepaprika

A forró zsiradékban elkezdjük pirítani a zöldpaprikát. Amikor kezd színesedni hozzáadjuk a vöröshagymát és a paradicsomot. Hozzáadjuk a húst, és ha az kifehéredett a fűszerpaprikát . Vigyázva, hogy le ne égjen, állandóan keverve összepirítjuk, majd sózzuk. Amennyiben a hús nem engedett kellő mennyiségű levet felöntjük kevés vízzel vagy csontalaplével és hozzáadjuk a cseresznyepaprikát. Amikor a hús puhulni kezd kivesszük a cseresznyepaprikát, majd a húst zsírjára sütjük. Egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük annyi folyadékkal, hogy kellő mennyiségű szaftja legyen.

Lehetőleg szaftosabb húsból készítsük. Ilyen a lapocka, slussza (a sertéscomb belső, csontmelléki része), csülök, köröm.

Rakott kel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1780 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Rakott kel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
hírlevél