Parajjal-gombával töltött kifli

| , Gombával töltött sült tészta receptek
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Parajjal-gombával töltött kifli
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
17 dkg paraj
22 dkg csiperkegomba
4 dkg vaj
2 teáskanál mák
4 evőkanál tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 db tojás
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.

2. Hozzáadjuk a megtisztított, vékonyan felszeletelt gombát, a megtisztított, darabokra tépett spenótot és további 3-4 percig sütjük. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük.

3. Felöntjük a tejszínnel (1. kép) és jól összekeverjük.

4. Ha fagyasztott leveles tésztát használunk, felengedtetjük. A tésztát tisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.

5. Négy, 15 cm átmérőjű kört vágunk ki belőle (2. kép).

6. A tölteléket elosztjuk a tésztakörök egyik felén (3. kép). Feltekercseljük, a végeket összenyomjuk. Kifliszerűen meghajlítjuk. A tészta tetejét tojással megkenjük és mákkal megszórjuk.

7. Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt és ráfektetjük a kifliket. Előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Tányérra áttesszük, langyosra hűlve fogyasztjuk

Parajjal-gombával töltött kifli Parajjal-gombával töltött kifli Parajjal-gombával töltött kifli
A leveles tészta elkészítése nem nehéz, de időigényes. Ezért ajánlatos egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, és lefagyasztani. A tésztát ekkor egy éjszakán át a hűtőszekrényben hagyjuk kiengedni. A leveles tészta hűtőszekrényben 4 napig, fagyasztóban 3 hónapig tartható el. Leveles tészta készítésekor a munkafelület legyen hideg, nehogy a vaj megolvadjon, és ezáltal túl nehéz legyen a tészta. Melegben a tésztát esetleg az utolsó pihentetésnél 15 perccel tovább hagyjuk a hűtőszekrényben, mint megadtuk.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Parajjal-gombával töltött kifli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1509 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha
Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen változatos, egészséges és ízes is tud lenni a vegetáriánus étkezés. A recepteket könnyű elkészíteni, a főzés fázisai... bővebben...
Parajjal-gombával töltött kifli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha
Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen változatos, egészséges és ízes is tud lenni a vegetáriánus étkezés. A recepteket könnyű elkészíteni, a főzés fázisai... bővebben...
van itthon