Pappardelle házilag

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pappardelle házilag
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db tojás
40 dkg liszt

Elkészítés:

1. Szitáljuk a lisztet egy tiszta munkalapra és alakítsunk ki egy fészket úgy, hogy a közepébe mélyedést nyomunk.

2. Kis edényben verjük fel a tojásokat egy villával. Öntsük a tojásokat a lisztfészekbe. Villával apránként dolgozzuk bele a tojást a lisztbe. Vigyázzunk, hogy ne törjük át a lisztfészek falát, mert kifolyik a tojás.

3. Amikor már kezd összeállni a liszttel a tojás, használjuk a kezünket. Ha van tésztakésünk, használjuk azt, hogy összeállítsuk a tésztát. Mossuk meg a kezünket és kezdjük el a dagasztást. Tegyük a tésztát - ami ekkor még rücskös és szemcsés - egy tiszta munkalapra.

4. Dagasszuk úgy, hogy a tenyerünk alsó részével jól megnyomkodjuk lefelé, előre, majd félbe hajtjuk, és 90 fokkal elforgatjuk. Ahogy dolgozunk a tésztával, az egyre simább lesz. A kezünk melege és a ritmusos dagasztás felszabadítja a lisztben lévő fehérjéket. Ez adja a tésztának a jellegzetes textúrát. Kb. 15 perc után (ha kevert lisztet használunk kb. 20 perc után) a tésztának simának, selymesnek kell lennie, felületén látható, apró légbuborékokkal. Ekkor csomagoljuk be a tésztát egy celofánba és hagyjuk 30 percet pihenni.

5. Csomagoljuk ki a celofánból a tésztát, és az ujunkkal csípjünk ki egy kis darabot a tésztalabda közepéből. Ez jelzi majd a lap közepét a nyújtás során. Tegyük a tésztalabdát egy nagy tiszta munkalapra, tegyük rá a sodrófát és a közepétől kiindulva kezdjük el nyújtani. Nyújtsuk folyamatosan a tésztát egyenletes nyomás alatt tartva a sodrófát. Időről időre forgassunk egy negyedet a tésztán.

6. Tekerjük a tészta szélét a sodrófára és nyújtsuk tovább, tenyerünket végigfuttatva a sodrófán. Amikor a tészta már akkora, mint a munkalapunk, hagyjuk a tészta egyik felét lelógni és így folytassuk a nyújtását. Szórjuk meg a kész lapot búza- vagy kukoricadarával és takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Így száradhat egy kicsit, mielőtt összevágnánk.

7. A tészta teszteléséhez hajtsunk egy lapot félbe és a törésnél próbáljuk meg "elvágni" a hüvelykujjunkkal. Ha a tészta csak nyúlik, akkor még nem jó. Ha eltépődik, akkor kezdhetjük a vágását.

8. Tegyük a tésztalapokat egy búza- vagy kukoricadarával megszórt munkalapra és hajtogassuk össze a lapokat legyezőszerűen úgy, hogy 2,5 centiméter széles tekercset kapjunk.

9. Használjunk egy nagy, éles kést, hogy a megfelelő szélességben összevágjuk a tekercseket. A pappardellénk 1,5-2,5 centiméter széles lehet.

10. A tészta kihajtogatásához fogjuk meg a legfelső réteget és csak emeljük fel a tésztaszálakat. A metéltet rendezzük fészek formába vagy fektessük le egy lisztezett konyharuhára.

Pappardelle házilag
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4686 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészták
Tészták
(Ventus Libro Kiadó, 2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt felsorakoztatott pazar receptgyűjteményből minden alkalomra találhat valamit az érdeklődő. bővebben...
Pappardelle házilag
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészták
Tészták
(Ventus Libro Kiadó, 2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt felsorakoztatott pazar receptgyűjteményből minden alkalomra találhat valamit az érdeklődő. bővebben...
hírlevél