Pappardelle házilag



Elkészítés:
1. Szitáljuk a lisztet egy tiszta munkalapra és alakítsunk ki egy fészket úgy, hogy a közepébe mélyedést nyomunk.
2. Kis edényben verjük fel a tojásokat egy villával. Öntsük a tojásokat a lisztfészekbe. Villával apránként dolgozzuk bele a tojást a lisztbe. Vigyázzunk, hogy ne törjük át a lisztfészek falát, mert kifolyik a tojás.
3. Amikor már kezd összeállni a liszttel a tojás, használjuk a kezünket. Ha van tésztakésünk, használjuk azt, hogy összeállítsuk a tésztát. Mossuk meg a kezünket és kezdjük el a dagasztást. Tegyük a tésztát - ami ekkor még rücskös és szemcsés - egy tiszta munkalapra.
4. Dagasszuk úgy, hogy a tenyerünk alsó részével jól megnyomkodjuk lefelé, előre, majd félbe hajtjuk, és 90 fokkal elforgatjuk. Ahogy dolgozunk a tésztával, az egyre simább lesz. A kezünk melege és a ritmusos dagasztás felszabadítja a lisztben lévő fehérjéket. Ez adja a tésztának a jellegzetes textúrát. Kb. 15 perc után (ha kevert lisztet használunk kb. 20 perc után) a tésztának simának, selymesnek kell lennie, felületén látható, apró légbuborékokkal. Ekkor csomagoljuk be a tésztát egy celofánba és hagyjuk 30 percet pihenni.
5. Csomagoljuk ki a celofánból a tésztát, és az ujunkkal csípjünk ki egy kis darabot a tésztalabda közepéből. Ez jelzi majd a lap közepét a nyújtás során. Tegyük a tésztalabdát egy nagy tiszta munkalapra, tegyük rá a sodrófát és a közepétől kiindulva kezdjük el nyújtani. Nyújtsuk folyamatosan a tésztát egyenletes nyomás alatt tartva a sodrófát. Időről időre forgassunk egy negyedet a tésztán.
6. Tekerjük a tészta szélét a sodrófára és nyújtsuk tovább, tenyerünket végigfuttatva a sodrófán. Amikor a tészta már akkora, mint a munkalapunk, hagyjuk a tészta egyik felét lelógni és így folytassuk a nyújtását. Szórjuk meg a kész lapot búza- vagy kukoricadarával és takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Így száradhat egy kicsit, mielőtt összevágnánk.
7. A tészta teszteléséhez hajtsunk egy lapot félbe és a törésnél próbáljuk meg "elvágni" a hüvelykujjunkkal. Ha a tészta csak nyúlik, akkor még nem jó. Ha eltépődik, akkor kezdhetjük a vágását.
8. Tegyük a tésztalapokat egy búza- vagy kukoricadarával megszórt munkalapra és hajtogassuk össze a lapokat legyezőszerűen úgy, hogy 2,5 centiméter széles tekercset kapjunk.
9. Használjunk egy nagy, éles kést, hogy a megfelelő szélességben összevágjuk a tekercseket. A pappardellénk 1,5-2,5 centiméter széles lehet.
10. A tészta kihajtogatásához fogjuk meg a legfelső réteget és csak emeljük fel a tésztaszálakat. A metéltet rendezzük fészek formába vagy fektessük le egy lisztezett konyharuhára.