Töltött kalmár görög módra



Elkészítés:
1. A tapogatók és a tömlő közötti részt levágjuk és eldobjuk, az állatot megtisztítjuk, a tapogatókat feldaraboljuk.
2. A mogyoróhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk, közepes hőfokon 3 evőkanálnyi olajjal aranysárgára sütjük, majd hozzátesszük a tapogatódarabokat, és rövid ideig együtt sütjük.
3. Ezután beletesszük a fenyőmagot, a mazsolát és a rizst, és további 1 percig együtt pirítjuk.
4. Sót, borsot adunk hozzá, majd a felaprított mentalevelet. Felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt gyenge hőfokon 15 percig pároljuk, majd hagyjuk kigőzölögni.
5. A tömlőket megtöltjük a rizses töltelékkel, a nyílást fapálcikával összetűzzük.
6. Lábasban 3 evőkanálnyi olívaolajt forrósítunk, és üvegesre pirítjuk benne a fennmaradt hagymát.
7. Hozzáöntjük a bort és 2,5 dl vizet, együtt felforraljuk, sóval, borssal, cukorral ízesítjük.
8. A töltelékeket gyenge tűzön fedő alatt 45-50 percig pároljuk, míg a villát könnyen bele lehet szúrni.
9. A megmosott petrezselyemzöldet és a kaprot felaprítjuk, és 5 perccel az étel elkészülte előtt rászórjuk a töltelékre. Friss lepénykenyérrel tálaljuk. Italként erős krétai vörösbort kínáljunk hozzá.