Churrasco háromfűszeres chimichurrival

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Churrasco háromfűszeres chimichurrival
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ csésze friss mentalevél
1 csésze friss korianderlevél
1 csésze friss petrezselyemzöld
1 db 70 dkg-os bélszín
dl víz
dl fehér ecet
½ kávéskanál erős, morzsolt pirospaprika
½ kávéskanál frissen őrölt fekete bors
6 gerezd durvára vágott fokhagyma
1 kávéskanál durva szemcséjű

Elkészítés:

1. A mártás elkészítéséhez robotgépben aprítsuk finomra a megmosott és szárától megtisztított petrezselymet, korianderlevelet, mentát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a sót, a borsot és a paprikát, és keverjük tovább.

2. Öntsük bele az olajat, az ecetet és a vizet, és addig járassuk a gépet, amíg a hozzávalókból sűrű mártás lesz. Ha szükséges, további sóval vagy ecettel ízesítsük - a chimichurrinak erősen fűszeresnek kell lennie. (Ne felejtkezzünk meg róla, hogy néhány órán belül tálalni kell!)

3. Készítsük elő a bélszínt (a churrascóhoz a bélszín középső, legértékesebb részére van szükség): tenyerünkkel laposra szorítsuk le a húsdarabot, és szeletelőkéssel, a vágódeszkával párhuzamosan haladva, vágjuk 4 szeletre. A szeleteket tegyük egyenként műanyag fólia közé, és egy bárd lapos oldalával vagy húsverővel óvatosan addig ütögessük, ameddig úgy 6-7 mm vékonyak lesznek.

4. Öntsük a mártás egynegyedét egy éppen akkora sütőtálba, amekkorában a hús elfér. Rendezzük el a hússzeleteket a mártáson, és öntsük rá a mártás újabb egynegyed részét. Hagyjuk a húst hűtőszekrényben pácolódni 30-60 percen át. A megmaradt chimichurrit tegyük félre a tálaláshoz.

5. Készítsük elő a grillt közvetlen sütésre, és melegítsük magas hőfokra. Amikor a grill sütésre kész, a hússzeleteket emeljük ki a pácléből, és alaposan csöpögtessük le. Rendezzük el őket a forró rostélyon úgy, hogy a rácsokra 45 fokos szögben helyezkedjenek el, és süssük meg ízlés szerint. Ha véresre akarjuk: oldalanként 2-3 percig, épp csak közepesre, oldalanként 1 perccel hosszabb ideig.

6. 1 perc után fordítsuk el 90 fokkal a szeleteket, hogy kialakuljon rajtuk a szép mintázat. Kanalazzuk a félretett mártást egy tálra vagy közvetlenül a tányérokra, fektessük rá a churrascót, és tálaljuk.

Egy-két évtizede Észak-Amerikában még kevesen akadtak, akik valaha is hallottak a chimichurriról. Ma igen sok a híve ennek a pikáns petrezselymes-fokhagymás mártásnak, amelyet sült marha mellé szolgálnak fel Argentínában. A hagyományos chimichurriban zöldfűszerként csak petrezselyemzöld van, és mi is elkészíthetjük így, 2 és fél csészényi petrezselyemzölddel. Még izgalmasabb azonban az aromája friss mentával és korianderlevéllel, ahogy a feljebb látható receptben szerepel. Kötelező kísérője a churrascónak.
Fűszeres, erőteljes ízű, igen testes, száraz, karakteres vörösbor illik hozzá.
Kiváló, igen testes, elegáns száraz vörösbor illik hozzá.
Churrasco háromfűszeres chimichurrival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2461 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
Churrasco háromfűszeres chimichurrival
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
twitter