Diós-mogyorós lepény



Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet és a cukrot tálba tesszük. A vajat kézzel belemorzsoljuk a keverékbe (1. kép). Hozzáadjuk a vizet, és az egészet lágy tésztává dolgozzuk. A tésztát műanyag fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük.
2. A tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű sütőformába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk (2. kép) és 30 percre ismét hideg helyre tesszük.
3. A tésztát alufóliával beborítjuk és sütőbabbal megtöltjük. 190 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Eltávolítjuk a fóliát és a sütőbabot, majd 15 percig tovább sütjük.
4. A töltelékhez a vajat, a cukrot és a sűrű mézet összemelegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Hozzáadjuk a tejszínt, majd a diót és a mogyorót (3. kép), a cukrozott citrom- és narancshéjat. Állandó keverés mellett 2 percig alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg halvány aranyszínt nem kap.
5. A tölteléket elosztjuk az előkészített tésztán. 15-20 percig, a töltelék meg szilárdulásáig sütjük. A kész lepényt a tálalásig hűlni hagyjuk.
![]() |
![]() |
![]() |