Napsütötte paella

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
38 dkg paella rizs
15 dkg kockára vágott csirkemell
20 dkg tisztított fekete kagyló
12 nagyobb konyhakész, nyers garnélarák
15 dkg tőkehal
½ teáskanál sáfrány
20 dkg konzerv csemegekukorica
3 db keményre főzött tojás
1 db kimagozott, szeletelt sárga húsú paprika
1 db kimagozott, szeletelt piros húsú paprika
25 dkg hámozott, cikkekre vágott paradicsom
½ teáskanál pirospaprika
½ teáskanál cayenne-bors
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagyobb apróra vágott lilahagyma
3 evőkanál olívaolaj
15 dl forró halalaplé
2 evőkanál forró víz
néhány gerezd citrom
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Tálban leforrázzuk a sáfrányt a forró vízzel. A tőkehalat 5 percig főzzük a forró alaplében. Hideg folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, falatnyi darabokra vágjuk, és félretesszük. A forró alaplében most a garnélákat főzzük 2 percig, majd a tőkehalhoz tesszük. Kidobjuk azokat a kagylókat, amelyek töröttek vagy erős ütögetésre nem záródnak be. A többit az alaplében addig főzzük, amíg ki nem nyílnak. A kinyílt kagylókat a tőkehalhoz tesszük, a zárva maradtakat kidobjuk.

2. Egy nagy, mély, paella-serpenyőben közepesen felmelegítjük az olajat. Az ízlés szerint fűszerezett csirkehúst kevergetve, 5 percig pirítjuk. Beletesszük a lila hagymát, és kevergetve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a Cayenne-borsot, a pirospaprikát és a sáfrányt az áztatólével együtt, és kevergetve 1 percig főzzük. Beletesszük a paradicsomot a paprikákkal, és kevergetve 2 percig főzzük.

3. Beleszórjuk a rizst, és kevergetve 1 percig főzzük. A leves nagy részét hozzáöntjük, felforraljuk, majd fedő nélkül pároljuk 10 percig. Nem keverjük, de egyszer-kétszer rázzuk meg a serpenyőt, és akkor is, ha újabb hozzávalót teszünk bele. Sózzuk, borsozzuk, majd 10 percig főzzük. Még hozzáöntünk a levesből, ha szükséges. Beletesszük a halat, a garnélát (amelyről eltávolítjuk páncélt és a bélcsatornát), a kagylót, a kukoricát, és további 3 percig főzzük.

4. Amikor érezzük a piruló rizs illatát, levesszük a tűzről. Alufóliával lefedve 5 percig pihentetjük. Negyedekre vágott kemény tojással és citromgerezdekkel tálaljuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg darabolt halaprólék
1 fej kockára vágott vöröshagyma
25 dl víz
1 szál szárzeller
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Nagyobb tálban 2 kg feldarabolt halaprólékot 10 percre sós vízbe áztatunk, majd nagy fazékba tesszük a borssal, babérlevéllel, az összevágott szárzellerrel és vöröshagymával, 1 citrom levével( 1.kép). Felöntjük vízzel.

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig gyöngyöztetve forraljuk. A tetején keletkező habot nagy szűrőkanállal leszedjük(2. kép).

3. A levet nagy szűrőkanálon át nagyobb tálba szűrjük(3.kép). Óvatosan az összes folyadékot kinyomkodjuk a zöldségekből. Hűtőszekrényben lehűtjük.

Napsütötte paella
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1646 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2008)

A csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin-, és ásványianyag-forrás. Alacsony zsírtartalma miatt ideális étel a fogyni vágyók vagy a koleszterinszintjükre ügyelők számára. És nemcsak a tápértéke fontos - a csirkét rendkívül... bővebben...
Napsütötte paella
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2008)

A csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin-, és ásványianyag-forrás. Alacsony zsírtartalma miatt ideális étel a fogyni vágyók vagy a koleszterinszintjükre ügyelők számára. És nemcsak a tápértéke fontos - a csirkét rendkívül... bővebben...
recept beküldése