Szalagos fánk

Pampuska

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Szalagos fánk
Adag: 11 főre (33 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
96 és ¼ dkg finomliszt
2 ¾ evőkanál olvasztott zsír
2 ¾ db tojássárgája
2 ¾ db tojás
5 és fél dkg élesztő
8 és ¼ dl langyos tej
5 és fél evőkanál kristálycukor
1 csipet
A sütéshez:
igény szerint zsiradék
A tetejére:
ízlés szerint porcukor
igény szerint lekvár

Elkészítés:

1. Fél bögre langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adjunk hozzá 1-1 teáskanálnyi cukrot és lisztet, és hagyjuk kicsit kelni. A felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóból dagasszunk kelt tésztát, meleg helyen kelesszük a duplájára.

2. Lisztezett deszkán nyújtsuk ujjnyi vastagra, fánkszaggatóval vagy egy pohárral szaggassuk ki, és hagyjuk ismét megkelni. A tésztamaradékot ujjnyi csíkokra sodorva formázhatjuk tetszés szerint (nálunk amolyan „keresztezett szalag” formában sült ki).

3. Forrósítsuk meg az olajat (vagy zsírt). A fánk egyik oldalába nyomjuk bele a hüvelykujjunkat, majd ezzel az oldalával lefelé tegyük az olajba. Egyszerre csak néhány darabot, hogy sülés közben is lazán elférjenek az olajban. Fedő alatt süssük rövid ideig (figyeljünk, nehogy megégjen), majd fedő nélkül süssük a másik oldalát. Alaposan csepegtessük le. A fánk mélyedéseibe lekvárt tehetünk, de porcukorral is megszórhatjuk.

Nagyanyám soha nem volt hajlandó olajban sült vagy olajjal készült ételt enni, ragaszkodott a zsírhoz. Így gyerekkoromban mindig zsírban sült a pampuska, azaz a szalagos fánk (sütésekor az oldalán világos csík- szalag – keletkezik, innen ered a neve). A tésztájába még én is zsírt teszek, de már olajban sütöm (sajnálnám a drága zsírt erre pocsékolni).
Szalagos fánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1815 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szalagos fánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
twitter