Süllő egyszerűen, nagyszerűen

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Süllő egyszerűen, nagyszerűen
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db 80 dkg-os süllő
40 dkg erdei gomba
20 dkg vaj
4 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
igény szerint madársaláta
ízlés szerint
ízlés szerint citromos halfűszerkeverék
Az öntethez:
8 evőkanál extraszűz olívaolaj
4 gerezd zúzott fokhagyma
2 kávéskanál sötét balzsamecet
4 kávéskanál méz
1 csipet durva szemcséjű tengeri só
1 kávéskanál mustár

Elkészítés:

1. A süllőt megmostam, beirdaltam, besóztam és citromlével meghintve 60 percig állni hagytam. A sütőt nem melegítettem elő, mert tapasztalataim szerint a légkeveréses grill-funkció tökéletes a halak sütéséhez. Amikor közelgett a sütés ideje, befűszereztem a halat: a hasába vajdarabkákat tettem és kívül-belül megszórtam citromos halfűszerrel (ami egészen kiváló) és kis sóval. Vajdarabokat raktam a jénai tálba is és ráfektettem a halat.

2. Hirtelen ötlettől vezetve egy kis fagyasztott erdei gombakeveréket szórtam még mellé és vajforgácsokat szórtam a süllő tetejére is.

3. Indult a grillezés, közben, míg a madársalátához kevertem a dresszinget - (lehetőleg kremsi) mustár, tengeri sópehely, kis méz, balzsamecet, olívaolaj és most egy kis zúzott fokhagyma is került bele.

4. Időnként be-belestem a sütőbe és meglocsolgattam a megolvadt vajjal a süllőt. 10 perc után óvatosan megfordítottam a halat, hogy a másik oldalán is szépen megpiruljon a bőre. Még 5-6 perc múlva beleszúrtam óvatosan a kés hegyével: könnyedén beleszaladt, el is készült a hal.

5. A süllő legnemesebb halaink egyike, lemezes, fehér, zamatos húsa nem kíván semmiféle rafinált ízesítést. A mellette sült gombát a rizsre helyeztem. A süllő mellé nem kívánkozott mártás, sem majonéz, sem remulád, csak friss citromlével ízesítve tálaltam (ugyan nem ívben, csak az oldalára fordítva, de azért nagyon ízlett).

Ritkán van lehetőség friss süllőt kifognunk a halboltokban (hogy nincs egyetlen folyó sem a közelünkben...). Most egy 85 dekás példányt sikerült szereznem, kétszemélyes ünnepi lakomára. Gyermekkoromból visszarémlik a balatoni sült fogas szép ívben hajlítottan tálalva, citrommal a szájában - valami hasonlót szerettem volna.
Nagyon aromatikus és igen testes, meglehetősen száraz fehérbor illik hozzá.
Süllő egyszerűen, nagyszerűen
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1499 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Süllő egyszerűen, nagyszerűen
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
pinterest