Húsvéti sós kalács



Elkészítés:
1. Egy deci langyos, porcukros tejben felfuttattam az élesztőt. Közben átszitáltam a lisztet (azelőtt ezt sem csináltam, de egy ideje be kellett látnom, csak van oka annak a szitálásnak.), aminek a közepébe kis mélyedést vájtam és a felfutott élesztőt belecsurgattam.
2. Összekevertem egy kis liszttel, olyan híg nokedliszerűvé, aztán letakarva békén hagytam egy negyedórára. Utána elkezdtem összekeverni, a maradék langyos tejet, két és fél tojássárgáját (nem, nem beszélek félre, a receptben, aminek alapján a kalács készült, ennyi szerepelt. Nem olyan bonyolult művelet a harmadik tojás sárgájának a megfelezése, nyugodtan tessék kipróbálni, sikerülni fog.), és sót adtam a tésztához.
3. Lágy tésztát dagasztottam, majd amikor már zsibbadt a karom, kb. 8 deka olvasztott vajat gyúrtam bele, apránként adagolva. Jó kis csúszós-zsíros tészta volt, de tényleg kellett bele a vaj.
4. Kétszeresére kelésig letakarva pihentettem, majd lisztes deszkán ötfelé vágtam. 5 rudat sodortam belőle, amit összefontam. Szokás szerint nem lett egyenletes: az elején lazább, a végén már szorosabb lett a fonás. A két végét aládugtam a tésztának, szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőtálban még hagytam kelni - amíg a sütő bemelegedett - aztán megkentem a tésztából kimaradt fél tojás sárgájával és forró sütőben megsütöttem.
5. Nagyon könnyű, másnap is teljesen friss, a vajtól enyhén sárgás belsejű kalács, tényleg finom. Nekem szokás szerint kicsit szétcsúsztak a fonatok, bár ez engem nem zavar, de remélem, a tiétek nem csak finom, de az enyémnél szebb is lesz.