Szőlőlevélben grillezett makréla

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szőlőlevélben grillezett makréla
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg szőlőlevél
4 db 35 dkg-os, konyhakész makréla
8 szelet citrom
4 ág rozmaring
ízlés szerint durvára tört bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A makrélákat leöblítjük, leitatjuk róluk a nedvességet, mindkét oldalukon 2 vágást ejtünk, és kevés sóval-borssal kívül-belül bedörzsöljük. A hasüregbe 1-1 ágacska rozmaringot és babérlevelet teszünk. A citromszeleteket kettévágjuk, és minden vágásba helyezünk egy fél szeletet.

2. A szőlőlevelet hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A leveleket úgy helyezzük egymásra, hogy a rájuk fektetett halat jól bele lehessen csavarni. A begöngyölt halat cérnával átkötjük, hogy ne nyíljon széjjel a szőlőlevélburok.

3. A halakat faszénparázson vagy elektromos grillsütőben (sütőben 220 Celsius-fokon) mindkét oldalukon 6-7 percig sütjük. Ha roston sütjük, ügyeljünk arra, hogy a rost és a parázs között kb. 25 centiméteres távolság legyen, így nem szenesednek el a szőlőlevelek 4. A megsült halat nagy tálcára tesszük, elvágjuk a kötözőcérnát, és a levélburokban adjuk asztalra. Vinaigrette-mártást adjunk mellé. Köretként pedig olívaolajjal és kakukkfűvel enyhén bedörzsölt és roston kissé megmelegített lepénykenyeret kínáljunk.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Vinaigrette mártás

Vinaigrette mártás
1.25 dl olívaolaj
3 evőkanál citromlé vagy
3 evőkanál fehérborecet
0.5 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál dijoni mustár
ízlés szerint bors
ízlés szerint

1. A vinaigrette hozzávalóit jól záródó befőttesüvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk.

2. Megkóstoljuk, szükség esetén újra ízesítjük. Légmentesen záródó edényben egy hónapig tárolhatjuk a hűtőben. Felhasználás előtt ismét jól összerázzuk.

Szőlőlevélben grillezett makréla
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1802 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei ,
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
Szőlőlevélben grillezett makréla
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei ,
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
pinterest