Szőlőlevélben grillezett makréla



Elkészítés:
1. A makrélákat leöblítjük, leitatjuk róluk a nedvességet, mindkét oldalukon 2 vágást ejtünk, és kevés sóval-borssal kívül-belül bedörzsöljük. A hasüregbe 1-1 ágacska rozmaringot és babérlevelet teszünk. A citromszeleteket kettévágjuk, és minden vágásba helyezünk egy fél szeletet.
2. A szőlőlevelet hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A leveleket úgy helyezzük egymásra, hogy a rájuk fektetett halat jól bele lehessen csavarni. A begöngyölt halat cérnával átkötjük, hogy ne nyíljon széjjel a szőlőlevélburok.
3. A halakat faszénparázson vagy elektromos grillsütőben (sütőben 220 Celsius-fokon) mindkét oldalukon 6-7 percig sütjük. Ha roston sütjük, ügyeljünk arra, hogy a rost és a parázs között kb. 25 centiméteres távolság legyen, így nem szenesednek el a szőlőlevelek 4. A megsült halat nagy tálcára tesszük, elvágjuk a kötözőcérnát, és a levélburokban adjuk asztalra. Vinaigrette-mártást adjunk mellé. Köretként pedig olívaolajjal és kakukkfűvel enyhén bedörzsölt és roston kissé megmelegített lepénykenyeret kínáljunk.
Vinaigrette mártás

1. A vinaigrette hozzávalóit jól záródó befőttesüvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk.
2. Megkóstoljuk, szükség esetén újra ízesítjük. Légmentesen záródó edényben egy hónapig tárolhatjuk a hűtőben. Felhasználás előtt ismét jól összerázzuk.