Friss tészta babbal

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Friss tészta babbal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg friss tészta
40 dkg vörös vesebab
vagy
40 dkg hüvelyes borlotti bab
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 csokor friss zsálya
2 gerezd fokhagyma
20 dl hideg víz
ízlés szerint
A szószhoz:
6 db érett, összevágott paradicsom
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Tegyük a babot egy nagy serpenyőbe a vízzel, a fokhagymával, a zsályával és az olajjal. Forraljuk fel, majd pároljuk alacsony tűz fölött, amíg a babok megpuhulnak (körülbelül 60 perc). Sóval, borssal ízesítsük, majd szűrjük le, de őrizzünk meg egy kicsit a főzővízből.

2. Készítsük el a tésztát.

3. A szósz készítéséhez forrósítsuk fel az olajat egy közepes serpenyőben. Adjuk hozzá a petrezselymet és a fokhagymát, és süssük a fokhagymát szép barnára 2-3 perc alatt.

4. Keverjük bele a paradicsomot és sózzuk meg. Pároljuk közepes tűz fölött 20 percig. Adjuk hozzá a babot és néhány kanál főzővizet, amit a babról hagytunk meg.

5. Nyújtsuk ki a tésztát egy enyhén lisztezett deszkán, és vágjuk fel amorf, alaktalan darabokra.

5. Főzzük a tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt al dente (roppanósra).

Szűrjük le jól. Tálaljuk melegen a babszósszal és sok borssal.

Ha nem jutunk hozzá friss borlotti babhoz(világos, olasz tarkabab), használatunk konzervbabot is. Vegyünk két 400 grammos konzervet, és a 4. lépésben használjuk fel. Helyettesíthetjük cannellini babbal is.

Friss tészta

Kép nélkül
3 db közepes méretű tojás
45 dkg liszt
0.5 teáskanál

1. A lisztet és sót szitáljuk egy kupacba tiszta gyúródeszkára. A közepébe készítsünk mélyedést és ebbe üssük egyenként a tojásokat (1. kép).

2. Apránként keverjük a tojásokat a liszthez (2. kép). Vigyázzunk, hogy a liszt falát "ne törjük át" mert a tojás szétfolyhat. Addig keverjük, amíg a liszt teljesen elvegyül a tojással.

3. Ha a tészta már túl sűrű ahhoz, hogy fakanállal kevergessük, akkor használjuk a kezünket (3. kép) és készítsünk a tésztából cipót. A tésztának simának és nem túl ragacsosnak kell lennie.

4. A cipót úgy dagasszuk (gyúrjuk), hogy a cipót lefelé és előre nyomjuk a tenyerünkkel (4. kép). Hajtsuk félbe, fordítsuk el egy negyednyit és ismételjük meg az előző mozdulatokat. Legalább 10 percig gyúrjuk.

5. A meggyúrt tésztát pihentessük 15-20 percig. A kinyújtáshoz a tiszta gyúródeszkát lisztezzük meg és a sodrófával a cipót középről kifelé nyújtsuk (5. kép).

6. Amikor a tészta már kb. fél cm vastag a távolabbi végét tekerjük rá a sodrófára és finoman húzkodjuk meg a másik végét (6. kép), miközben feltekerjük a fára. Tekerjük le róla és ismételjük ezt az eljárást egészen addig, amíg a tészta már szinte áttetsző lesz.

7. A tészta felvágásához a tésztalapból lazán hajtogassunk egy tekercset. Éles késsel vágjuk (7. kép) 3 milliméteresre a tagliolinihez, 6 milliméteresre a fettuccinéhez, 8 milliméteresre a tagliatelléhez vagy 2 centiméteresre a pappardelléhez. Bontsuk ki a tésztacsíkokat és fektessük tiszta konyharuhára. Lasagnéhoz a tésztát 9x30 centis lapokra vágjuk. Maltagliati készítésekor a tésztát 5 cm széles csíkokra nyújtsuk és vágjuk rombusz alakúra. A paglia e feno tészta 4 személyre fele rész sima, fele rész parajos fettucciniből készül.

Friss tészta babbal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1381 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészták
Tészták
(Ventus Libro Kiadó, 2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt felsorakoztatott pazar receptgyűjteményből minden alkalomra találhat valamit az érdeklődő. bővebben...
Friss tészta babbal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészták
Tészták
(Ventus Libro Kiadó, 2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt felsorakoztatott pazar receptgyűjteményből minden alkalomra találhat valamit az érdeklődő. bővebben...
lexikon