Hagymás-tejfölös lepény
Elkészítési idő:
80 perc
Munkaidő: 30 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Adag: 1 tepsi
A tetejére:
Elkészítés:
1. A tésztát megdagasztom és meleg helyen a duplájára kelesztem.
2. Amíg kel a tészta, addig a húsos szalonnát felkockázom és kisütöm a zsírját, a pörcöt félreteszem. A megmaradt zsírban megpárolom a félfőre karikázott hagymát, vigyázva, hogy ne piruljon meg, hiszen még a sütőben is sülni fog.
3. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kihúzogatom a sütőlapon és 200 fokra előmelegített sütőben majdnem készre sütöm.
4. Rákenem a tejfölt a tetejére, elosztom rajta a megpárolt hagymát és megszórom a szalonnapörccel. Visszateszem sülni még néhány percre.
Régen a kenyérsütés napjára már elfogyott a kenyér - hiszen így volt kiszámolva, kiadagolva. Ezért a megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy adagot, kinyújtották és még a kenyerek előtt megsütötték a kemencében, úgy, hogy a tüzet félrehúzták. Ez a reggelire fogyasztott sült tészta így kapta a nevét is: lángos, lángelő. Általában zsírozták, fokhagymázták, néhol tejföllel ették. Azonban soha nem került rá reszelt sajt, mint a ma oly divatos töki pomposra. Sokkal közelebb áll a hagyományos recepthez az ipolyszalkai kemencés lepény, amit a tájház asszonyai sütnek a környékbeli rendezvényeken. A pontos receptjét nem ismerem, de mivel már ettem ilyet, így született az én változatom. Bár az igazi az, ami kemencében sül, de azért ez sem rossz!