Farsangi fánk (zsemle)

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Farsangi fánk (zsemle)
Adag: 1 tepsi (20 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 és fél dl tejszín
2 tasak habfixáló
60 dkg liszt
½ teáskanál szalalkáli
1 db tojás
½ teáskanál
10 dkg olvasztott vaj
3 dl tej
5 dkg élesztő
vagy
1 teáskanál kardamom
kevés rum
A kenéshez:
1 db tojás

Elkészítés:

1. Morzsold el az élesztőt, öntsd hozzá a langyos tejet, az olvasztott, de nem forró vajat, és sorban az összes többi hozzávalót a liszt kivételével. Kézi habverővel homogenizáld, majd add hozzá a lisztet, és alaposan dolgozd ki. Huzatmentes helyen - konyharuhával letakarva - 30 percet hagyd kelni.

2. Ha az idő lejárt, gyúrd át, és készíts belőle 20 db kicsi „cipót". Sütőpapírra, egymástól távol téve még 30 percet hagyd kelni.

3. Ezután egész tojással kenve, tepsiben, 240 fokon kb. 10 percet süsd. Ha nagyon pirulna a teteje, tégy rá sütőpapírt.

4. A töltelékhez a gesztenyemasszát 1,5 dl tejszínnel, és egy stampedli rummal lazíts fel, dolgozd össze homogénre.

5. A 20 db zsemlét már teljesen kihűlt állapotában vágd el vízszintesen úgy, hogy az alsó része legyen a nagyobb. Szedd ki a zsemlék belét, és tépkedd apróra, majd keverd össze a gesztenyével. Töltsd meg a zsemlék üregeit úgy, hogy a töltelék egy nagyon kicsit kiálljon a fél zsemléből. A tejszínt - cukor nélkül - a Habfix segítségével verd fel kemény habbá, és tégy egy jó nagy kanállal a töltelék tetejére, majd a tejszínhab tetejére tedd rá a zsemle tetejét, vagyis a „kalapot", és enyhén nyomd rá. Szitálj a tetejére sima porcukrot. Hideg helyen (de nem a hűtőben) tárold, amíg el nem fogy.

Egy jó tanács: mikor kibelezed a zsemléket, úgy néz majd ki, mint egy félbevágott labda. Ügyelj arra, hogy a „labda" falvastagsága min. 1 cm maradjon. Ha nagyon sok anyagot veszel ki belőle, a megtöltésénél szét fog szakadni. A töltelék sem lesz elég, ha nagyon sok kerül egy-egy zsemlébe. Ügyelj arra, hogy mindegyik zsemle a saját kalapját kapja vissza.

Bár a fánkok között kapott helyet, ennek a fánknak semmi köze nincs a fánkhoz, csak a farsanghoz. Hazája a messzi észak, ahol a farsang elképzelhetetlen e finom csemege nélkül. Úgyhogy a farsang első napjától kezdve tele vannak a cukrászdák kirakatai farsangi zsemlével (mert ott farsangi zsemle a neve). De otthon, a háztartásokban is sütik legalább egy alkalommal, amíg tart a farsang. A zsemlét a tölteléke teszi érdekessé: mandula-massza és tejszínhab. Az én változatom a gesztenyemassza és tejszínhab, ami legalább olyan finom, mint az eredeti.
Farsangi fánk (zsemle)
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1463 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
(Underground Kiadó, 2013)

Légy önmagad! A konyhában is, főleg, ha szereted a családod. Süssél, főzzél mindnyájatok örömére, mert megérdemlitek. Az élet szép, és a finom, egészséges ételek még szebbé teszik. És ne féljetek enni. Van egy bölcs... bővebben...
Farsangi fánk (zsemle)
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
(Underground Kiadó, 2013)

Légy önmagad! A konyhában is, főleg, ha szereted a családod. Süssél, főzzél mindnyájatok örömére, mert megérdemlitek. Az élet szép, és a finom, egészséges ételek még szebbé teszik. És ne féljetek enni. Van egy bölcs... bővebben...
van itthon