Szirupos-tejszínes lepény

| , Szirupos lepény receptek
Adag: 1 tortaforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ dl tejszín
15 dkg világos juharszirup
12 dkg friss zsemlemorzsa
25 dkg linzertészta
½ db finomra reszelt, héja narancs
vagy
½ db finomra reszelt, héja citrom
2 evőkanál narancslé
vagy
2 evőkanál citromlé

Elkészítés:

1. A tésztát kinyújtjuk és egy 20 cm-es tortaformába illesztjük. A tészta egy kis részét díszítéshez félretesszük. A sütőformába helyezett tésztát villával többször megszurkáljuk, majd hűtőszekrénybe tesszük.

2. Éles késsel vagy egy kis kiszúróval tetszés szerint figurákat, pl. leveleket, szívecskéket vagy csillagokat vágunk ki a díszítésre félretett tésztából (1. kép). (De akár rácsot is formázhatunk belőle.)

3. A szirupot, a zsemlemorzsát, a tejszínt, a reszelt citrom- vagy narancshéjat és a citrom- vagy narancslét elkeverjük egy tálban (2. kép).

4. A keveréket ráöntjük a sütőformában lehűtött tésztára (3. kép) és körberakjuk az előkészített figurácskákkal.

5. A süteményt 190 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, amíg a töltelék meg nem szilárdul.

6. A kész süteményt hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából és vaníliamártással tálaljuk.

Szirupos-tejszínes lepény Szirupos-tejszínes lepény Szirupos-tejszínes lepény

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Szirupos-tejszínes lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 781 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemény
Sütemény
(Vince Kiadó, 2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor el lesz ragadtatva a receptektől, amikor még csak a lapozásnál tart! A világ minden tájáról összegyűjtöttük a könnyen... bővebben...
Szirupos-tejszínes lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemény
Sütemény
(Vince Kiadó, 2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor el lesz ragadtatva a receptektől, amikor még csak a lapozásnál tart! A világ minden tájáról összegyűjtöttük a könnyen... bővebben...
hírlevél