Berni kalács

Berner züpfe

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Berni kalács
Adag: 1 egész
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg vaj
50 dkg búzaliszt
1 dl fehérbor
4 dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál
A kenéshez:

Elkészítés:

1. A liszteket mérjük egy dagasztótálba, a közepébe készítsünk mélyedést.

2. A fehérbort vegyítsük el 1 dl tejjel, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Keverjük el és a folyadékot öntsük a liszt mélyedésébe, keverjünk hozzá egy kevés lisztet.

3. 10 percig lefedve pihentessük, majd öntsük hozzá a megolvasztott vajat, a hideg tejet és a sót. Dagasszuk hólyagosra a tésztát, és meleg helyen kb. 20 perc alatt kelesszük a duplájára.

4. Fonjuk meg a kalácsot és fektessük a vékonyan megvajazott tepsire. Hideg helyen hagyjuk 20 percet pihenni.

5. Kenjük meg tojássárgájával és közepes hőmérsékleten 50-60 percig süssük.

A berni kalács Svájcban a legnagyobb mennyiségben forgalmazott kenyér. Kinézete számunkra megtévesztő, hiszen fonott kalács láttán elsősorban édes süteményfélére gondolunk. A cöpfében azonban hiába keressük a mazsolát, kakaós, diós, mákos, karamellás, stb. tölteléket, nem leljük. Érdemes bátran megkóstolni: vajjal, mézzel, májkrémmel megkenve; sonkával, felvágottal, tojással, paprikával, paradicsommal, uborkával stb. megpakolva, biztosan nem fogunk csalódni!
Berni kalács
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2571 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló
Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló
(Underground Kiadó, 2013)

Magyarországon éltünk, amikor elkezdtem írni ezt a könyvet és Svájcban, amikor befejeztem. Ahogy megismertem és megkedveltem ezt az alpesi országot, úgy vált a receptgyűjteményem egyre élethűbb szakácskönyvvé. Az itt élő... bővebben...
Berni kalács
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló
Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló
(Underground Kiadó, 2013)

Magyarországon éltünk, amikor elkezdtem írni ezt a könyvet és Svájcban, amikor befejeztem. Ahogy megismertem és megkedveltem ezt az alpesi országot, úgy vált a receptgyűjteményem egyre élethűbb szakácskönyvvé. Az itt élő... bővebben...
ételfotó