Édes-savanyú sertéshús

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Édes-savanyú sertéshús
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kockára vágott szűzpecsenye
1 teáskanál szódabikarbóna
6 dkg búzaliszt
1 csipet frissen őrölt fehér bors
3 teáskanál rizsbor
1 evőkanál világos szójaszósz
A mártáshoz:
másfél evőkanál kristálycukor
másfél evőkanál rizsecet
2 teáskanál olaj
1 és ¼ dl víz
2 teáskanál kukoricaliszt
1 evőkanál világos szójaszósz
dl paradicsomlé
6 dkg szeletelt bambuszrügy
10 dkg darabolt ananászkonzerv
1 kisebb csíkokra vágott zöldpaprika
1 kisebb ferdén vékonyra szeletelt sárgarépa
1 kisebb fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál finomra vágva, friss gyömbér
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A szójaszószt, a rizsbort és a fehér borsot egy nem fémből készült tálban összekeverjük, beletesszük a búst, és 30 percig pácoljuk.

2. A búzalisztet, a kukoricalisztet és a szódabikarbónát 1 teáskanál sóval összekeverjük, majd fokozatosan hozzákeverünk 1,5 dl hideg vizet, amíg sűrű, tapadós tésztát kapunk. Beleforgatjuk a húskockákat, és kézzel jól összekeverjük.

3. A wokot egyharmadáig feltöltjük olajjal, és 180 °C-ra felforrósítjuk, vagy megvárjuk, amíg az olajba dobott kenyérkocka 15 másodperc alatt barnára pirul benne. Kézzel szétválasztjuk a húsdarabokat, egyenként beledobjuk az olajba, és kis adagokban kb. 1,5 perc alatt kisütjük - előfordulhat, hogy 1 perc elteltével óvatosan el kell mozdítanunk a wok aljához tapadt húsdarabokat, amelyek ezután már azonnal a felszínre emelkednek. Egy rétegben egymás mellé rakva, összegyűrt törlőpapírra tesszük, lecsepegtetjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűlnek. Levesszük a wokot a lángról, az olajat félretesszük.

4. Elkészítjük a mártást. Egy újabb wokot nagyon forróra hevítünk, beleöntjük az olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. Beletesszük a gyömbért, a fokhagymát, a hagymát, és keverés közben 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, amit 2 percig, majd a zöldpaprikát, amit 1 percig pirítunk - amíg a zöldségek megpuhulnak, de még kissé ropogósak maradnak. Hozzáadjuk a feldarabolt ananászt és a bambuszrügyet, az egészet jól összekeverjük, és 1 percig sütjük, amíg a keverék átmelegszik. Kivesszük a wokból. A paradicsomlét, rizsecetet, cukrot, szójaszószt, kukoricapépet és a félretett ananászlevet összekeverjük, és a wokba öntjük. Erős lángon 2-3 percig forrósítjuk, amíg a mártás felforr és besűrűsödik, majd visszatesszük a zöldségeket a wokba. Jól összekeverjük, majd levesszük a lángról.

5. A sütőolajat ismét 180 °C-ra hevítjük. Két adagban 1-2 percig még sütjük a húst, amíg aranybarnára pirul és átmelegszik. Törlőpapíron lecsepegtetjük, majd gyorsan összekeverjük a mártással. Rizzsel körítve, vagy több fogásos menüsor részeként azonnal tálaljuk - csirizes lesz, ha túl sokáig áll.

Az édes-savanyú sertéshúsban jól kiegészíti egymást a két szélsőséges íz, az édes és a savanyú. Ez a recept egy hagyományos kantoni étel átdolgozása, amelynek az eredete a Qing dinasztia (1644-1911) idejére nyúlik vissza. Az ananász és a paradicsomlé használata azonban inkább a modernebb nyugati befolyást tükrözi.
Édes-savanyú sertéshús
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 912 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Édes-savanyú sertéshús
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
pinterest