Zöldborsó- és vízitormaleves

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zöldborsó- és vízitormaleves
Eszközök: botmixer, kés, lábas, tűzhely
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
17 és fél dkg vízitorma
22 és fél dkg zöldborsó
7 és fél dkg vaj
10 szál újhagyma
70 dkg hámozott, durvára vágott burgonya
17 dl forró zöldségalaplé
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A vajat egy nagy lábasban felmelegítjük. Hozzáadjuk a vízitormát, a feldarabolt újhagymát, és alacsony hőfokon 10 percig pároljuk.

2. Beletesszük a burgonyát, a borsót, az alaplével felöntjük, letakarjuk, felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a burgonya (20-25 perc alatt) megpuhul.

3. Hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk.

4. Ha a botmixerünk fém, akkor a levest a lábasban pépesítjük. Ha nem, akkor a levest lehűtjük, és adagonként mixeljük. Ha a leves túl sűrű lenne, némi alaplével hígíthatjuk.

5. A levest tálalás előtt kissé átmelegítjük, de nem forraljuk fel.

A meleg levesek pürésítéséhez a fémből készült botmixerek ideálisabbak, mint a műanyagok, hiszen nem kell arra várni, hogy a leves kihűljön. Ami további előny: a levest ilyenkor a fazékban is turmixolhatjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöldborsó- és vízitormaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1187 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Zöldborsó- és vízitormaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
recepttár