Béarni majonéz

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Béarni majonéz
Adag: 1 adag (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ csésze majonéz
3 szál tárkony
1 db tisztított, apróra vágott mogyoróhagyma
3 evőkanál fehérborecet
½ csésze száraz fehérbor
½ kávéskanál durvára tört fekete bors
ízlés szerint durva szemcséjű

Elkészítés:

1. A mogyoróhagymát, a borsot, a bort és az ecetet tegyük lábosba, forraljuk fel, majd forraljuk be negyed csészényire (kb. 8 perc). Tegyük keverőtálba, és hagyjuk kihűlni.

2. Egy lábosban forraljunk egy csészényi sós vizet, és ebben 10 másodpercig blansírozzuk a tárkonyt, majd jól csöpögtessük le, hideg vízzel öblítsük le, és ismét csöpögtessük le. Papírtörlővel itassuk szárazra, majd aprítsuk fel.

3. A majonézzel együtt tegyük a boros keverékhez, és kézi habverővel keverjük bele. Ha kell, sózzuk, vagy adjunk hozzá még néhány cseppnyi ecetet (a béarni majonéznek hangsúlyozottan fűszeresnek kell lennie). Letakarva, hűtőszekrényben legalább 5 napig eláll.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Béarni majonéz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1683 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
Béarni majonéz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
lexikon