Omlós torta gyümölccsel és tejszínhabbal

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Omlós torta gyümölccsel és tejszínhabbal
Adag: 1 tortaforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl tejszín
1 kisebb kivi
15 dkg cseresznye
2 nagyobb nektarin
20 dkg szeder
vagy
20 dkg áfonya
¾ dl tej
½ db tojás
másfél kávéskanál sütőpor
9 dkg vaj
20 dkg finomliszt
3 dkg barna cukor
4 dkg porcukor

Elkészítés:

1. A nektarint félbevágjuk, kimagvaljuk, felszeleteljük. Egy közepes nagyságú tálban összekeverjük 1 evőkanál porcukorral, lefedjük, és hűtőszekrénybe tesszük.

2. Előmelegítjük a sütőt (8-as fokozat, 230°C). Kikenünk egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát.

3. Egy kis tálban villával összekeverjük a barna cukrot 5 dkg liszttel. Belemorzsolunk, és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a vaj egyharmadát, amíg a tészta kb. borsószem nagyságú morzsaszemekké áll össze, ekkor félretesszük - ez kerül majd a torta tetejére.

4. Egy nagy tálban villával elkeverjük a sütőport a maradék liszttel és 1 evőkanál cukorral.

5. A lisztkeveréket a vajjal összemorzsoljuk, míg durva morzsaszerű lesz.

6. Egy másik, kisebb tálban összekeverjük a felvert fél tojást a tejjel, és egyszerre a morzsához adjuk, aztán lágy mozdulatokkal, villával belekeverjük, hogy a massza éppen csak átnedvesedjen.

7. Az omlós tésztát műanyaglapáttal egyenletesen elsimítjuk a kikent tortaformában, és meghintjük a 3. pont szerint elkészített morzsaszórattal, majd 20 perc alatt aranysárgára sütjük (ha a tészta aranybarna, fogpiszkálót szúrunk a közepébe, s ha már nem ragacsos, amikor kihúzzuk, a tészta kisült). Ha a morzsa túl gyorsan barnulna, a sütés utolsó 5

percében letakarjuk zsírpapírral.

8. Óvatosan kivesszük a tésztát a formából, és rácsra tesszük. Kb. 10 percig hűlni hagyjuk (ha később akarjuk tálalni, teljesen hűtsük ki).

9. Néhány száras cseresznyét félreteszünk a díszítéshez; a többit, miután leszedtük a szárát, kimagozzuk. Meghámozzuk és feldaraboljuk a kivit. A kimagozott cseresznyét, a kivit és a szedret vagy áfonyát a nektarinhoz keverjük.

10. Kis tálban a maradék cukorral kemény habbá verjük a tejszínt.

11. Hosszú recés késsel, keresztben kettészeljük a tortát.

12. A torta alját vágott felével felfelé tortatálra tesszük, majd megrakjuk a gyümölcskeverékkel, amelyből 5 evőkanálnyit félretettünk.

13. A tejszínhab kétharmadát a gyümölcsre simítjuk.

14. Rátesszük a torta felső részét, morzsás oldalával felfelé.

15. A félretett gyümölcsöt a torta közepén elrendezzük, és megkenjük habbal, melyet a cseresznyével díszítünk.

A hagyományos amerikai nyári omlós torta tölteléke rendszerint eper és tejszínhab; ez a recept már egy továbbfejlesztett változat, amely többféle színes, friss gyümölccsel és édes tejszínhabbal készül. Természetesen nem kötelező a receptben megadott gyümölcsöket használni, csak az a fontos, hogy érett és zamatos idénygyümölcsöket válogassunk össze, és ügyeljünk arra, hogy színeikkel, alakjukkal, ízükkel jól kiegészítsék egymást.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Omlós torta gyümölccsel és tejszínhabbal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1580 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Omlós torta gyümölccsel és tejszínhabbal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
könyvek