Bolognai lasagne

Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg lasagne
ízlés szerint reszelt parmezán sajt
A besamelmártáshoz:
6 dl zsíros tej
5 dkg liszt
5 dkg vaj
ízlés szerint
ízlés szerint szerecsendió
A szószhoz:
1 nagyobb sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 szelet húsos szalonna
vagy
3 szelet húsos pancetta
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A bolognai szósszal kezdem: a szalonnát vékony csíkokra vágom, és egy mélyebb serpenyőben megpirítom. Hozzáadom a feldarabolt vöröshagymát, üvegesre fonnyasztom, végül az apróra vágott fokhagymát is belekeverem.

2. A lángot nagyobb fokozatra veszem, a marhahúst is a serpenyőbe teszem, és folyamatosan kevergetem. Amikor a hús már megbarnult, ráöntöm a vörösbort, és addig forralom, amíg az alkohol nagy része el nem párolog.

3. A lángot kicsit lejjebb tekerem, hozzáadom az apróra vágott zellert és a reszelt sárgarépát, majd felöntöm a paradicsomszósszal. Babérlevéllel, sóval és borssal ízesítem, kis lángon, lefedve, egy-másfél órán keresztül főzöm.

4. A besamelmártással folytatom: a vajat egy kisebb serpenyőben felolvasztom, belekeverem a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett világosbarnára pirítom. A tejet több lépésben hozzáadagolom, csomómentesre keverem, szerecsendiót reszelek bele, és egy kis sóval ízesítem. Amikor a mártás már sűrűsödni kezd, folyamatos kevergetés mellett, kis fokozaton még 5 percig rotyogtatom, hogy a liszt íz kifőjön belőle.

5. A lasagne tésztát bő, forró vízbe dobom, 2-3 perc alatt előfőzöm. Egy nagyobb, kiolajozott tálra/tálcára sorakoztatom a tésztalapokat, hogy ne ragadjanak össze felhasználásig.

6. Kiolajozok egy akkora tepsit, amit pont kitöltenek a tésztalapok (én 4 darabot szoktam egymás mellé sorakoztatni), és kezdődhet a rétegezés: egy sor tészta, erre egy réteg paradicsomos szósz, majd egy réteg besamel kerül, újabb sor tészta, és így tovább… A negyedik réteg tésztára már csak paradicsomszószt kenek, jól megszórom reszelt parmezánnal, 190 fokosra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőbe teszem, kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöm. Tálalás előtt még 20 percet pihentetem.

Első nekifutásra az olasz séf, Giorgio Locatelli változatának néztem utána, de minden elszántságom ellenére sem tudott rávenni a saját kézzel gyúrt tészta elkészítésére, pedig – állítása szerint – e nélkül nem létezik igazi lasagne. Talán majd ha 36 órából állnak a napok, akkor nekiállok... Addig viszont beérem a boltban vásárolt száraz lasagne tésztával, amit 2-3 perc alatt elő szoktam főzni, hogy biztosan megpuhuljon a sütőben. Erre elvileg nem is lenne szükség, mert a szószban úgyis megfőne, de mivel sok helyen - tapasztalt szakácsok recept leírásában is - olvastam ezt a lépést, inkább én is betartottam. A végeredmény elég meggyőző lett, most kb. ötödszörre készítettem ezt a változatot, ráadásul a kedvenc vendégváró fogásommá is vált, a barátaim nagy örömére...
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Bolognai lasagne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1527 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Bolognai lasagne
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
van itthon