Marinírozott borjúborda



Elkészítés:
1. Klopfoljuk ki a bordaszeleteket: egy-egy bordaszeletet tegyünk két réteg műanyag fólia közé, és egy súlyos bárd lapjával klopfoljuk úgy 1 cm vastagra (1. kép). (Lehetőség szerint 1,5 - 3 cm szeleteket vásároljunk). Bőségesen szórjuk meg a bordák mindkét oldalát sóval és borssal. Fektessük egymás mellé egy sütőtálba, spricceljük meg olajjal, és azután fordítsuk meg többször, hogy egyenletes olajréteg képződjék rajtuk.
2. Zöldséghámozóval hántsunk le 8 csíkot a citromhéj olajban gazdag külső, sárga rétegéből, majd vágjuk ketté a citromot. Mindegyik szelet alá és rá is tegyünk 1 citromhéjcsíkot meg 1 szál kakukkfüvet, majd csavarjunk rá citromlevet (amikor facsarjuk tartsuk alá a másik kezünket, hogy ujjainkkal felfoghassuk a magokat) (2. kép). Pihentessük 20-30 percen át.
3. Készítsük elő a grillt közvetlen sütésre, és melegítsük forróra. Lehetőség szerint tüzeljünk fával. Ha gázgrillt használunk, öntsünk faforgácsot a füstölőrekeszbe vagy készítsünk füstölőcsomagot, és hevítsük, amíg füstölni kezd. Tegyük a bordákat a felforrósodott rostélyra, és süssük át ízlés szerint; oldalanként 5-6 percig, ha közepesre akarjuk. 3 perc után forgassuk el a szeleteket 90 fokkal, hogy kialakuljon a mutatós grillrácsozat. Amikor megfordítottuk a bordát, tegyünk rá egy citromhéjdarabkát. Finoman nyomjuk meg ujjal a húst, hogy megállapíthassuk, elkészült-e (3. kép).
4. Tegyük tálra, vagy tányérokra a bordaszeleteket, és 3 percnyi pihentetés után salátalevelekkel díszítve kínáljuk.
![]() |
![]() |
![]() |