Marinírozott borjúborda

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Marinírozott borjúborda
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet 35 dkg-os borjúborda
8 szál kakukkfű
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint durvára tört fekete bors
ízlés szerint durva szemcséjű
A tálaláshoz:
ízlés szerint salátalevél

Elkészítés:

1. Klopfoljuk ki a bordaszeleteket: egy-egy bordaszeletet tegyünk két réteg műanyag fólia közé, és egy súlyos bárd lapjával klopfoljuk úgy 1 cm vastagra (1. kép). (Lehetőség szerint 1,5 - 3 cm szeleteket vásároljunk). Bőségesen szórjuk meg a bordák mindkét oldalát sóval és borssal. Fektessük egymás mellé egy sütőtálba, spricceljük meg olajjal, és azután fordítsuk meg többször, hogy egyenletes olajréteg képződjék rajtuk.

2. Zöldséghámozóval hántsunk le 8 csíkot a citromhéj olajban gazdag külső, sárga rétegéből, majd vágjuk ketté a citromot. Mindegyik szelet alá és rá is tegyünk 1 citromhéjcsíkot meg 1 szál kakukkfüvet, majd csavarjunk rá citromlevet (amikor facsarjuk tartsuk alá a másik kezünket, hogy ujjainkkal felfoghassuk a magokat) (2. kép). Pihentessük 20-30 percen át.

3. Készítsük elő a grillt közvetlen sütésre, és melegítsük forróra. Lehetőség szerint tüzeljünk fával. Ha gázgrillt használunk, öntsünk faforgácsot a füstölőrekeszbe vagy készítsünk füstölőcsomagot, és hevítsük, amíg füstölni kezd. Tegyük a bordákat a felforrósodott rostélyra, és süssük át ízlés szerint; oldalanként 5-6 percig, ha közepesre akarjuk. 3 perc után forgassuk el a szeleteket 90 fokkal, hogy kialakuljon a mutatós grillrácsozat. Amikor megfordítottuk a bordát, tegyünk rá egy citromhéjdarabkát. Finoman nyomjuk meg ujjal a húst, hogy megállapíthassuk, elkészült-e (3. kép).

4. Tegyük tálra, vagy tányérokra a bordaszeleteket, és 3 percnyi pihentetés után salátalevelekkel díszítve kínáljuk.

Marinírozott borjúborda Marinírozott borjúborda Marinírozott borjúborda
A borjúbordával kétféleképpen bánhatunk. Én néha megsütöm úgy, ahogy vettük, kiadós-vastagon, így van mibe beleszúrni a kést meg a villát. Amikor viszont erőt vesz rajtam az alkotási vágy, a bárd lapjával a húst kiverem akkorára, hogy beborítsa a tányért. Így puhább lesz a szelet, bár a borjúnál nemigen fordul elő, hogy rágós. A fő az, hogy mutatósabb a tányéron, és amikor az ember grillen süt, szeret parádézni. De tudnia kell, kedves olvasó, hogy a fent leírt borjúborda akkor is igen ízletes, ha nem klopfoljuk ki.
Próbáljunk közel azonos vastagságú szeleteket venni, így mindegyik egyformán sül át.
Hogy remek faaroma érződjék a sültön, faszenes grillen tölgy- vagy cseresznye- vagy almafa forgácsát terítsük a faszénre. Esetleg egy-egy hasábot tegyünk rá az említett fafajtákból.
A borjúbordákat meg lehet sütni anélkül, hogy klopfolással elvékonyítanánk. Ha valami különlegesre vágyunk, tálalás előtt locsoljunk kevés olívaolajat a szeletekre, és tegyünk melléjük egy-egy gerezd citromot.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Marinírozott borjúborda
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2900 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
Marinírozott borjúborda
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
recept beküldése