Fogas bakonyi módra

| Fogas bakonyi módra receptek
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Fogas bakonyi módra
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 dl tejföl
4 db 20 dkg-os fogasfilé
20 dkg csiperkegomba
vagy
20 dkg apró vargánya gomba
½ csomó petrezselyemzöld
½ csomó kapor
1 evőkanál liszt
1 dl tejszín
1 csapott teáskanál édesnemes pirospaprika
1 db paradicsom
½ dl halalaplé
6 dkg vaj
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A halat leöblítjük és leitatjuk róla a nedvességet, gyengén besózzuk. Egy magas oldalú tűzálló formát 2 dkg vajjal kikenünk, és belerakjuk a filéket.

2. Felfőzzük a hallevest (alaplét), és ráöntjük. Alufóliával befedjük a formát, és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben a középső sínre tesszük. Mintegy 20 percig pároljuk, míg megpuhul, akkor kivesszük a léből, és lefedve melegen tartjuk.

3. A hagymát és a gombát megtisztítjuk, a gombát megmossuk. A hagymát kis kockákra, a gombát szeletekre vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát felkockázzuk. A paprika magházát eltávolítjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A maradék vajat serpenyőben közepes hőnél habzásig forrósítjuk, majd üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gombát is, és megpirítjuk. Ezután beletesszük a paradicsomot és a paprikát is, 1 percig együtt sütjük, pirospaprikával fűszerezzük.

4. Negyedliternyi halalaplével felöntjük és felforraljuk. A tejfölt és a tejszínt a liszttel elkeverjük, és a többihez adjuk. Csendesen főzve, állandóan kevergetve sűrű mártássá főzzük. Ráöntjük a halra, meghintjük a finomra aprított zöldfűszerekkel. (Néhány szép levélkét félreteszünk díszítésnek.) Körítésként vajas burgonyát és salátát kínáljunk hozzá.

Könnyen meghámozható a paradicsom, ha az alját vagy a tetejét keresztirányban bevágjuk, egy pillanatra forrásban lévő, majd hideg vízbe mártjuk. Ilyenkor a paradicsomot kicsit megnyomva szinte "kiugraszthatjuk" a héjából.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg halfej
ízlés szerint
Halléhez::
1 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma
Halmártáshoz::
2 dl fehérbor vagy
1 db citrom

A halfejekből, csontokból, uszonyokból és apró halakból erős alaplevet főzünk.

Az étel jellegétől függően kell fűszerezni. Halléhez hagymával, halmártáshoz, esetenként fehér húsú halakhoz citromlével vagy fehérborral.

Olyan hosszan főzzük, hogy a halfejek szétfőjenek és a lé kocsonyásodjon, majd leszűrjük.

Fogas bakonyi módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2403 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei ,
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
Fogas bakonyi módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Halak és a tenger gyümölcsei ,
Halak és a tenger gyümölcsei
(Kossuth Kiadó, 2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban... bővebben...
hírlevél