Szamosza

Samosa, Szamósza

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szamosza
Adag: 4 főre (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg friss paraj
25 dkg burgonya
4 db vastag, készen vásárolt réteslap
2 evőkanál olaj
1 csipet kurkuma
½ teáskanál garam masala
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt római kömény
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej hagyma
vagy
10 dkg zöldborsó
ízlés szerint
A sütéshez:
igény szerint étolaj

Elkészítés:

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az összes őrölt fűszert (köztük a garam masalát).

2. A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és a serpenyőbe tesszük. 5 percig kevergetve pirítjuk.

3. Hozzáadjuk (a fagyasztott) zöldborsót, a megtisztított, felaprított spenótot és további 3-4 percig főzzük.

4. A réteslapot nedves konyharuhára fektetjük, majd áttesszük egy deszkára és hosszában három részre vágjuk (1. kép).

5. Az így kapott tésztacsík alsó sarkába 2 evőkanálnyi tölteléket teszünk (2. kép). Ráhajtjuk a tészta sarkát, így az alsó rész háromszög alakú lesz. Ezt a hajtogatást a tésztacsík tetejéig folytatjuk, azaz többszörösen hajtogatott, töltött háromszöget kapunk. A szélét kevés vízzel bekenjük és rányomjuk a tésztára (3. kép).

6. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el.

7. Serpenyőben bő olajat forrósítunk és a szamószákat adagonként, 2-3 perc alatt aranysárgára sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük. Itatósra szedve, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.

Szamosza Szamosza Szamosza

Garam masala

Garam masala
4 evőkanál koriandermag
3 evőkanál kardamonhüvely
3 rúd fahéj
2 evőkanál római kömény
1 evőkanál egész feketebors
1 teáskanál szegfűszeg
1 db frissen reszelt szerecsendió

1. Egy serpenyőbe tesszük a koriandermagot, a kardamom tokot, a rómaikömény magot, a szemes fekete borsot, a szegfűszeget és fahéjat, és közepes hőfokon keverve sütjük, míg illatozni kezd.

2. A kardamom tokokat kinyitjuk, csak a magokat tartjuk meg. A megpörkölt fűszereket robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük egy egész frissen reszelt szerecsendióval, és porrá őröljük.

3. Vagy azonnal felhasználjuk, vagy légmentesen záródó üvegben tároljuk.

Szamosza
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1512 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha
Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen változatos, egészséges és ízes is tud lenni a vegetáriánus étkezés. A recepteket könnyű elkészíteni, a főzés fázisai... bővebben...
Szamosza
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha
Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen változatos, egészséges és ízes is tud lenni a vegetáriánus étkezés. A recepteket könnyű elkészíteni, a főzés fázisai... bővebben...
facebook