Tésztakosárkák zöldcitromos csirkesalátával



Elkészítés:
1. A tésztakosárkák formázásához szükség van a készen kapható, speciális 2 részes, hosszú nyelű, egymásba kapcsolható fémkosárkészletre. A nagyobb kosarat olajba mártjuk, és egyenletesen és teljesen béleljük ki a csomóba fogott, vékony vagy középvastag tészta negyedével. A kisebb kosarat is olajba mártjuk, a nagyobb kosárba helyezzük, és összekapcsoljuk a kettőt, rögzítve a tésztát.
2. A wokot vagy frittőzt 10 cm magasan feltöltjük olajjal, és felhevítjük 180-190 °C-ra vagy annyira, hogy egy kenyérkocka fél perc alatt megbarnuljon benne. A kosarat az olajba engedjük, és 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük a tésztát. Kivesszük, és konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. Szétkapcsoljuk a két fémkosarat, és óvatosan kivesszük a kisebbet. Ha a kész tésztakosárkát nehéz kiborítani, lekerekített hegyű kést használhatunk. A fentiek szerint még három kosárkát készítünk, majd hagyjuk őket kihűlni.
3. A salátához simára keverjük a tejfölt, a majonézt, a gyömbért és citromhéjat. Apránként ízlés szerinti mennyiségű citromlét adunk hozzá. Belekeverjük a lehűtött, majd vékonyra csíkozott csirkehúst, a répát, az uborkát, sózzuk, borsozzuk, és lefedve behűtjük. Közvetlenül a tálalás előtt belekeverjük a zöldfűszereket, és a tésztakosárkákba kanalazzuk a kész salátát.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.