Szőlőfürtök csillogó citromkocsonyában



Elkészítés:
1. Felaprítjuk a mentalevelet (1. kép).
2. A citromkocsonyapor felét a használati utasításhoz képest fele mennyiségű vízben feloldunk. A folyékony zselét, a túrót, a tejszínt, a citromhéjat és -levet a mentalevéllel simára turmixoljuk. A keveréket egy 20 cm átmérőjű tortaformába öntjük, lefedjük, és hűtőszekrényben addig hűtjük, amíg majdnem megdermed - ez kb. 60 perc.
3. A használati utasítás szerinti mennyiségű forró vízzel feloldjuk a maradék gyümölcskocsonyaport. 60 percre behűtjük; legyen hideg, de még nem alvadt.
4. Amíg a túrós keverék és a zselé hűl, éles késsel félbevágjuk a fehér szőlőszemeket (2. kép), és ugyancsak elfelezünk a pirosakból 12 dekát.
5. Ollóval apróbb fürtökre vágjuk a megmaradt piros szőlőt, ezzel díszítjük majd a kocsonyát. Hűtőszekrénybe tesszük.
6. A tortaformában lévő túrókeveréken fürt formában elrendezzük a szőlőszemeket (a félbevágott fehér és piros szőlőszemeket külön-külön fürtben) (3. kép), és óvatosan leöntjük annyi citromzselével (4. kép), amennyi éppen bevonja őket (vigyázzunk, ne ússzanak, nem baj, ha néhány szemet nem lep el).
7. A formát lefedjük, és kb. 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük, amíg a zselé majdnem megdermed. A maradék citromkocsonyát szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy ne szilárduljon.
8. Még egy réteg zselét öntünk a ,,szőlőfürtökre". A formát ismét lefedjük, és kb. 180 percre a hűtőszekrénybe tesszük, hogy a gyümölcskocsonya tökéletesen megalvadjon.
9. Forró vízbe mártott késsel meglazítjuk a desszert oldalát, és levesszük a forma peremét (5. kép).
10. A desszertet tálra tesszük, ezt a megmaradt szőlőfürtdarabokkal meg mentalevéllel díszíthetjük.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |