Provence-i halleves aiolival
Bourride



Elkészítés:
1. A fokhagymás majonézhez (aiolihoz) az elmorzsolt zsemlét tejbe áztatjuk, és villával szétnyomjuk. A meghámozott fokhagymagerezdeket átpréseljük, és a zsemlével meg a tojássárgájával jól elkeverjük. Állandó keverés közben hozzáadjuk az olajat, majd sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
2. A kisebb halakat (lehet pl. sziklahal, pókhal, merlan) megfelelő méretre vágjuk és leöblítjük. A hagymát meghámozzuk, és csíkokra vágjuk, majd kakukkfűvel, édesköménnyel, babérlevéllel és a narancshéjjal fazékba tesszük.
3. Rárakjuk a halat, és annyi forró vizet öntünk rá, hogy 3-4 centire ellepje a húst. Sót, borsot teszünk bele, és 8-10 percig főzzük.
4. A kenyérszeleteket elosztjuk a levesestányérokba, átitatjuk egy kevés hallevessel, és melegen tartjuk, 12 evőkanálnyi aiolit teszünk a fazékba, majd előbb a tojássárgákat keverjük hozzá, majd fokozatosan a hallevest is, a halat közben melegen tartjuk egy lábasban.
5. A levest állandó keverés közben lassan felforrósítjuk, míg besűrűsödik, de ekkor már nem szabad forrnia. A kész hallevest a kenyérszeletekre öntjük, petrezselyem zöldjével megszórjuk és a haldarabokkal együtt tálaljuk.