Fekete olajbogyós kenyér

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fekete olajbogyós kenyér
Adag: 2 egész
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
10 dkg kimagozott, összevágott fekete olajbogyó
2 dl meleg víz
másfél dl langyos víz
2 teáskanál durva szemcséjű
2 teáskanál szárított élesztő
50 dkg kenyérliszt
A kenéshez:
A szóráshoz:
kevés durva szemcséjű
kevés kenyérliszt

Elkészítés:

1. Beleszórjuk az élesztőt a langyos vízbe, és 10 perc alatt felfuttatjuk.

2. A lisztet tálba vagy robotgépbe szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, a meleg vizet és 2 evőkanál olajat, majd az egészet jól összekeverjük. Addig kevergetjük, amíg a tészta lágy és sima nem lesz. A tésztát kissé kiolajozott tálba tesszük, olajos folpackkal és tiszta konyharuhával lefedjük. Meleg helyre téve, 45 perc alatt a kétszeresére kelesztjük. Kigyúrjuk a tésztából a levegőt, és kissé lisztezett gyúródeszkán még 1 percig gyúrjuk. Hozzáadjuk az olajbogyódarabokat, összegyúrjuk.

3. A tésztát kétfelé osztjuk, téglalap alakúra formáljuk, és két, olajjal kikent tepsibe simítjuk. Letakarjuk, és meleg helyen 60 percig kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), a légkeveréses sütőt 180 fokra.

4. Mintegy 12 helyen benyomkodjuk a tésztát, 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk és sóval megszórjuk. 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük. Meglocsoljuk a maradék olajjal, konyharuhával letakarjuk, hogy ropogós maradjon. Szeletelve, melegen tálaljuk.

Fagyasztási tipp: Csomagoljuk folpackba és fagyasszuk le a kenyeret, miután megszórtuk sóval. Fogyasztás előtt a lefagyasztott kenyeret 60 perig szobahőmérsékleten engedjük fel, majd 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), légkeverésesnél 180 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc alatt süssük át.
Fekete olajbogyós kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1183 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Fekete olajbogyós kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
lexikon