Sós-borsos zsemle

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sós-borsos zsemle
Adag: 1 tepsi (16 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál egész piros bors
1 teáskanál egész zöldbors
1 teáskanál durva szemcséjű tengeri só
5 dl víz
1 db tojás
2 evőkanál olívaolaj
67 és fél dkg kenyérliszt
A kenéshez:
kevés olívaolaj
A szóráshoz:
kevés durva szemcséjű tengeri só
kevés kenyérliszt

Elkészítés:

1. Előmelegített tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt. A tengeri sót és a borsot mozsárban összetörjük, a liszthez szórjuk. A lisztbe mélyedést vájunk, az olajat és a vizet beleöntjük. Lágy tésztát gyúrunk. (Másik lehetőség: elektromos vagy kézi robotgép tésztakeverő betétjével lágy tésztává keverjük a masszát.)

2. Kevés olajjal kikent tálba rakjuk a tésztát, lefedjük és meleg helyre tesszük, amíg a tészta a duplájára dagad.

3. A tésztát kb. 5 percig kissé lisztezett deszkán gyúrjuk, olajos folpackkal lefedjük, és meleg helyre tesszük, amíg a tészta a duplájára dagad.

4. A tésztából az összes levegőt kiütögetjük, és még 1 percig gyúrjuk. 16 egyenlő részre osztjuk, és nedves kézzel zsemlévé formáljuk. Kikent sütőlemezre tesszük, úgy hogy ne érjenek egymáshoz, olajos folpackkal letakarjuk, és 30 percig pihentetjük, amíg kissé puha lesz. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat), légkeveréses sütő esetében 200 fokra.

5. A zsemléket a felvert tojással megkenjük, kevés sóval megszórjuk, és 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A zsemléket kihűlt állapotukban le is fagyaszthatjuk. Ha így teszünk, akkor fogyasztás előtt melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), a légkeveréses sütőt 180 fokra. A zsemléket 60 percig tartsuk szobahőmérsékleten, majd 4-5 perc alatt süssük át. Így friss zsemléket kapunk.
Sós-borsos zsemle
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2268 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
Sós-borsos zsemle
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó, 2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem tökéletes... bővebben...
recept beküldése