Thai rákleves



Elkészítés:
1. A frissen reszelt gyömbért, a felkarikázott chilit, a zöldcitromleveleket (1. kép), a cukrot és a zúzott fokhagymát wokba tesszük. Halszósszal és tamarindkrémmel ízesítjük. Felöntjük a halalaplével és felforraljuk.
2. A wokba tesszük a hasábokra vágott sárgarépát, a kockára vágott édesburgonyát és a hosszában félbevágott bébikukoricát (2. kép), a hőmérsékletet csökkentjük.
3. A levest kis lángon 10 percig főzzük.
4. Hozzáadjuk a rákot, a félbevágott koktélparadicsomot és az apróra vágott korianderzöldet (3. kép). További 5 percig főzzük.
5. A ráklevest előmelegített tálkákba öntjük és azonnal kínáljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.