Túrós burek

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Túrós burek
Eszközök: fazék, sütő, tepsi, tűzhely
Adag: 1 tepsi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg túró
25 dkg réteslap
1 evőkanál tej
1 evőkanál olaj
½ evőkanál margarin
1 teáskanál
2 és fél dl víz
ízlés szerint joghurt

Elkészítés:

1. A vizet egy kis fazékban felforralom a sóval és a margarinnal, majd a tűzről levéve hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, belekeverem a sütőport is.

2. Egy kb. 24 cm átmérőjű kerek tepsit kiolajozok, majd: ráhelyezek 2 réteslapot, 3 réteslapot kicsit összegyűrve, meglocsolom a vizes keverék 1/3-ával, rámorzsolom a sóval ízesített túró felét, újabb 3 réteslapot kicsit összegyűrve, ezt meglocsolom a vizes keverék harmadával, rámorzsolom a túró másik felét, ezután megint 3 réteslapot kicsit összegyűrve, ezt is meglocsolom a maradék vizes keverékkel. Végük befedem az egészet 2 réteslappal, a széleit visszahajtom, hogy pite formát kapjak.

3. Az olajat elkeverem a tejjel, és megkenem vele a burek tetejét. 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőbe teszem, és addig sütöm, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (nekem ez 35 percig tartott). Joghurttal tálalom.

A boltban vásárolt réteslapot enyhén megnedvesített konyharuhába téve, 20-30 percig pihentessük. A megmaradt réteslapokat gyorsan csomagoljuk be légmentesen és tegyük hűtőszekrénybe. A maradék réteslapokat mielőbb használjuk fel!
Horvátországi nyaralásunk alkalmával kóstoltam először a túrós bureket, és nagyon megszerettem! Nem is értem, korábban miért nem találkoztam vele Horvátországban, ahol ez az egyik legnépszerűbb péksütemény… Mindenesetre én csak a slanac-ig jutottam el (amit egyszer még ki kell próbálnom), de erre majd egy másik alkalommal visszatérek. A burek török eredetű étel, egy isztambuli pékmester készítette el először, 1498-ban. A múlt század hatvanas éveiben terjedt el az akkori Jugoszláviában, de nemzeti ételként tartják számon Bulgáriában, Görögországban és Izraelben is. A burek két legelterjedtebb, hagyományos tölteléke a túró és a darált hús, de krumplival, spenóttal és káposztával is készítik. Joghurttal kísérve fogyasztják. A legnépszerűbb burekforma a kerek tepsiben sütött piteforma, de országtól függően csiga alakúra is tekerik. Ez utóbbi változat előnye, hogy sokkal könnyebb elkészíteni, mint a tésztát a levegőben pörgetve. A szerb formátum pedig még ennél is egyszerűbb, mert némi csalással élve, előre elkészített réteslappal sütik. Lényegében én is ezt a változatot mutatom be, de a végeredmény semmiben sem különbözik a horvát pekara-ban vett burektől.

Rétestészta

Rétestészta
60 dkg rétesliszt
2-3 dl langyos víz
0.5 kávéskanál
2 kávéskanál ecet
1 db tojás
A kenéshez::
10 dkg zsír
A tésztába::
80 dkg zsír

1. A zsírt folyósra langyosítjuk, egy tálban elkeverjük a liszttel, a tojással, az ecettel meg annyi langyos sós vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk, és összedolgozzuk.

2. A gyúródeszkát belisztezzük. A kezdetben igen ragadós tésztát a deszkához csapkodva fényesre, hólyagosra kidolgozzuk (akkor jó ha már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad). Két cipóba osztjuk (a cipók felülete legyen ránctalan), ezeket melegített lábassal vagy tállal letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük (akkor lehet tovább dolgozni a tésztával, hogyha nem rugalmas, hanem puha, finoman belenyomott ujjunk nyomát megtartja).

3. Egy körüljárható asztalt lelógó abrosszal letakarunk, s ezt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kézhátunkon jókora tányérnyira óvatosan kihuzigáljuk, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és az asztalt lassan körbejárva, eleinte ujjal, majd kézháton egyre nagyobbra húzogatjuk. A vastag széleket leszedjük (ezt a tésztát később újból összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk).

4. Amikor a tészta már hártyavékony, megkenjük langyos olvasztott zsírral, az abrosz segítségével félbehajtjuk, ha szükséges, a műveletet megismételjük, a tésztát újrazsírozzuk, s széles csíkban ráhintjük a tölteléket. (A főtt töltelékeket hagyjuk kihűlni, mielőtt használnánk; a nagy nedvességtartalmúak alá darált diót, finom zsemlemorzsát terítünk.)

5. A rétest az abrosz segítségével feltekerjük, megfelelő hosszúságú rudakra vágjuk, és a rudak között helyet hagyva óvatosan átemeljük a kizsírozott sütőlapra, tepsibe.

6. Miután a tetejét is megkentük bőven zsírral, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg megpirul (kb. 20 perc). Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd éles késsel 3 ujjnyi széles rézsútos szeletekre vágjuk, tálra rakjuk, az édeseket porcukorral meghintjük, és lehetőleg frissen, melegen tálaljuk. A második cipóval és a maradékkal ugyanígy járunk el.

Túrós burek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 11298 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Túrós burek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
cikkek