Vegyesbab-leves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Vegyesbab-leves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg szárazbab
1 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál pirospaprika
1 db hegyes erős paprika
3 gerezd fokhagyma
1 szál póréhagyma
1 fej lilahagyma
1 szál sárgarépa
1 nagyobb burgonya
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
A díszítéshez:

Elkészítés:

1. A vegyes babot (lehet pl. vörös vesebab, tarkabab, gyöngybab) egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap tiszta vízben tesszük fel főni. 25 percig főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk.

2. Serpenyőben olajat forrósítunk és üvegesre pároljuk a lilahagymát, a pórét és a zúzott fokhagymát.

3. Hozzáadjuk a sárgarépát, a hegyes erős paprikát és a kockára vágott burgonyát. 2 percig kevergetve pirítjuk (1. kép).

4. Meghintjük őrölt korianderrel, pirospaprikával. Megkeverjük, majd felöntjük a levessel (2. kép).

5. Hozzáadjuk a leszűrt babot (3. kép), majd sóval, borssal ízesítjük 20-30 perc alatt puhára főzzük.

6. A vegyesbab-levest frissen vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Meleg kukoricakenyérrel vagy sajtos kiflivel fogyaszthatjuk.

Vegyesbab-leves Vegyesbab-leves Vegyesbab-leves
A szárazbabot a főzés előtti este tegyük hideg vízbe és takarjuk le fedővel. Az áztatás hatására jelentősen lerövidül a főzési idő. Az áztató vizet soha ne használjuk fel a főzéshez. Öntsük le, és friss vízzel újra mossuk át főzés előtt a babot.

Kukoricakenyér

Kép nélkül
25 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
2 teáskanál
2 evőkanál étolaj

Az élesztőt kevés langyos vízzel és a finomliszttel elkeverve kovásszá érleljük. A kukoricalisztet egy mély tálba tesszük, összekeverjük a sóval, hozzáelegyítjük az érett kovászt és az olajat. Langyos vízzel alaposan összedolgozzuk és vajjal kikent és kukoricaliszttel meghintett tepsibe töltjük a masszát. 60 percen át kelesztjük letakarva, majd 200 fokos sütőben 60-70 perc alatt megsütjük.

Sajtos kifli

Kép nélkül
20 dkg reszelt sajt
15 dkg graham liszt
20 dkg rétesliszt
26 dkg finomliszt
1 teáskanál
3 dkg élesztő
1 db tojás
1 csomó metélőhagyma
5 dkg vaj vagy
5 dkg margarin

Az élesztőből kevés langyos vízzel és finomliszttel sűrű pépet keverünk és megkelesztjük.

A liszteket egy dagasztótálban elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe tesszük a megkelt kovászt, és a langyos vízzel rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán még egyszer kissé átgyúrva négy cipóvá osztjuk.

A cipókat kerek lapokká nyújtjuk és négyfelé vágjuk. Mindegyik háromszöget megszórjuk reszelt sajttal és finomra vágott metélőhagymával. A háromszög csücskére ne tegyünk a töltelékből, nehogy kifolyjon. A széles felétől kezdve felgöngyöljük és kifli alakúra görbítjük. Kikent tepsibe rakjuk, távol egymástól. Jó félóra kelesztés után megkenjük tojással és beszórjuk köménymaggal. Egyenletesen meleg sütőben (180 fok) 30-40 perc alatt megsütjük.

Zöldségerőleves

Zöldségerőleves
1 db cukkini
2 szál póréhagyma
1 kisebb kockára vágott zellergumó
1 db burgonya
1 szál karikára vágott fehérrépa
2 szál karikára vágott sárgarépa
20 dl víz
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
1 fej kockára vágott hagyma
2 db hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.

3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.

4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.

Vegyesbab-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1895 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha
Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen változatos, egészséges és ízes is tud lenni a vegetáriánus étkezés. A recepteket könnyű elkészíteni, a főzés fázisai... bővebben...
Vegyesbab-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha
Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen változatos, egészséges és ízes is tud lenni a vegetáriánus étkezés. A recepteket könnyű elkészíteni, a főzés fázisai... bővebben...
szólj hozzá, értékelj