Rizses hús

Bácskai rizses hús, Piros rizs, Szerb rizses hús

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rizses hús
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg kockára vágott sertéshús
10 dl húsleves
1 púpozott teáskanál fűszerpaprika
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 fej apróra vágott vöröshagyma
1 evőkanál édes fűszerpaprika
2 db durvára vágott paradicsom
2 db karikára vágott zöldpaprika
10 dkg sertészsír
vagy
másfél dl olaj
ízlés szerint
ízlés szerint cseresznyepaprika

Elkészítés:

1. Fél dl forró zsiradékban elkezdjük pirítani a zöldpaprikát. Amikor kezd színesedni, hozzáadjuk az egyik vöröshagymát, és ha ezt „üvegesre futtattuk”, a paradicsommal összepároljuk, majd zsírjára sütjük.

2. Ezután hozzáadjuk a húst, és ha kifehéredett az egy evőkanál édes fűszerpaprikát is. Vigyázva, hogy le ne égjen, állandóan keverve összepirítjuk, majd sózzuk. Amennyiben a hús nem engedett kellő mennyiségű levet, felöntjük kevés vízzel vagy csontalaplével és hozzáadjuk a cseresznyepaprikát és pároljuk.

3. Amikor a hús puhulni kezd, kivesszük a cseresznyepaprikát, majd a húst zsírjára sütjük. Egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük annyi folyadékkal, hogy kellő mennyiségű szaftja legyen. Lehetőleg szaftosabb, „cupákosabb” húsokból készítsük. Ilyen a lapocka, slussza, (a sertéscomb belső, csontmelléki része), főként a dagadó (különösen a porcos része). Aki nem szereti a színhúst a hús egy része helyett kisebb darabokra vágott csülköt, körmöt, oldalast is használhat, de akkor ezeket először félpuhára pároljuk, s csak utána adjuk hozzá a színhúst.

4. A többi forró zsiradékban, üvegesre sütjük a másik vöröshagymát, majd a rizst is, s a végén a fokhagymát és a teáskanálnyi fűszerpaprikát is hozzáadjuk, gyorsan jól összekeverjük, vigyázva, hogy a paprika, meg ne égjen.

5. Gyorsan hozzáadjuk a pörköltet és a húslevest. Felforraljuk, villával összekeverjük, majd lefedjük, és a sütőben, 100 – 110 °C-n, készre pároljuk. Amikor kész, villával, lazán összekeverjük.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Rizses hús
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 10073 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

Rizses hús
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sauer Győző Sauer Győző
gasztroABC

lexikon