Rizses hús
Bácskai rizses hús, Piros rizs, Szerb rizses hús



Elkészítés:
1. Fél dl forró zsiradékban elkezdjük pirítani a zöldpaprikát. Amikor kezd színesedni, hozzáadjuk az egyik vöröshagymát, és ha ezt „üvegesre futtattuk”, a paradicsommal összepároljuk, majd zsírjára sütjük.
2. Ezután hozzáadjuk a húst, és ha kifehéredett az egy evőkanál édes fűszerpaprikát is. Vigyázva, hogy le ne égjen, állandóan keverve összepirítjuk, majd sózzuk. Amennyiben a hús nem engedett kellő mennyiségű levet, felöntjük kevés vízzel vagy csontalaplével és hozzáadjuk a cseresznyepaprikát és pároljuk.
3. Amikor a hús puhulni kezd, kivesszük a cseresznyepaprikát, majd a húst zsírjára sütjük. Egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük annyi folyadékkal, hogy kellő mennyiségű szaftja legyen. Lehetőleg szaftosabb, „cupákosabb” húsokból készítsük. Ilyen a lapocka, slussza, (a sertéscomb belső, csontmelléki része), főként a dagadó (különösen a porcos része). Aki nem szereti a színhúst a hús egy része helyett kisebb darabokra vágott csülköt, körmöt, oldalast is használhat, de akkor ezeket először félpuhára pároljuk, s csak utána adjuk hozzá a színhúst.
4. A többi forró zsiradékban, üvegesre sütjük a másik vöröshagymát, majd a rizst is, s a végén a fokhagymát és a teáskanálnyi fűszerpaprikát is hozzáadjuk, gyorsan jól összekeverjük, vigyázva, hogy a paprika, meg ne égjen.
5. Gyorsan hozzáadjuk a pörköltet és a húslevest. Felforraljuk, villával összekeverjük, majd lefedjük, és a sütőben, 100 – 110 °C-n, készre pároljuk. Amikor kész, villával, lazán összekeverjük.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.