Cseresznyekocsonya

| Cseresznyezselé receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Cseresznyekocsonya
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg kimagozott cseresznyebefőtt
1 evőkanál csokoládékrém
3 dl tejszín
vagy
A díszítéshez:
igény szerint citromhéj

Elkészítés:

1. A cseresznyebefőtt levét egy nagy mérőedénybe csöpögtetjük.

2. A cseresznyét félretesszük. A cseresznyelevet vízzel kiegészítjük 6 deciliterre.

3. Egy nagy lábosban megmelegítjük. A cseresznyés vagy feketeribizlis gyümölcskocsonyaporral addig kevergetjük, amíg ez felolvad, ekkor levesszük az edényt a tűzről.

4. Hozzáadjuk a sherryt.

5. Az egészet nagy tálba töltjük, és lefedve, időnként megkeverve, körülbelül 60 percre hűtőszekrénybe tesszük. Akkor jó, ha hideg tányérra cseppentve már nem fut szét.

6. Ekkor óvatosan belekeverjük a cseresznyét. A zselét négy formába kanalazzuk, lefedjük, és legalább 180 percig (még jobb, ha másnapig) hűtjük, hogy teljesen megszilárduljon.

7. Közben elkészítjük a Hófehérke-krémet, és ezt is behűtjük.

8. Tálaláskor nagyobb süteményestálra vagy üvegtányérra borítjuk a zselét, a főtt krémet körémerjük (ha tejszínt használunk, verjük lágy habbá, s ezt kanalazzuk a zselé köré).

9. Kisebb nyomózsákba csokoládészirupot vagy csokimártást teszünk, és kislyukú nyomócsővel (vagy papír nyomózsákból 3 milliméteres lyukon) szívecskéket rajzolunk a krémre. Citromhéjforgáccsal is díszíthetjük.

Cseresznyés vagy feketeribizlis gyümölcskocsonyaport válasszunk.
Az egyszerű édesség íze, hála a cseresznyének és a sherrynek, felséges.

Csokoládékrém

Csokoládékrém
3 dl tejszín
20 dkg apróra darabolt étcsokoládé
1 evőkanál zselatinpor
3.75 dl tej

1. Kis lábosban keverjük a csokoládét a tejbe. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett főzzük fel, amíg a csokoládé megolvad és a tej forrni kezd. Vegyük le a tűzről.

2. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral. Fokozatosan adjuk hozzá a csokoládés tejet, habverővel alaposan keverjük össze. Öntsük át egy tiszta lábosba, és lassú tűzön kevergetve főzzük, amíg a krém annyira besűrűsödik, hogy megtapad a kanálon. Ne forraljuk fel. Vegyük le a tűzről.

3. Egy kis tűzálló tálba tegyünk 2 evőkanál vizet, egyenletesen szórjuk bele a zselatint, és várjunk, amíg megkocsonyásodik. Öntsük bele a forró csokoládékeverékbe, és addig keverjük, amíg elolvad.

4. Kevergetés mellett hagyjuk kihűlni, de ne várjuk meg, amíg teljesen megköt. Habverővel keverjük habosra. Öntsük 6, egyenként 2,5 dl-es pohárba, és tegyük több órára, akár egész éjszakára a hűtőbe, amíg teljesen megszilárdul.

Hófehérke-krém

Hófehérke-krém
0.5 kávéskanál vaníliaaroma
4.5 dl tejszín

1. Egy közepes méretű teflonedényben kézi habverővel simára keverjük a tojássárgákat

a cukorral.

2. Belekeverjük a tejszínt, és fakanállal állandóan kevergetve kis lángon kb. 25 perc alatt besűrítjük, hogy a krém tapadjon a kanálra. (Forralni nem szabad, mert csomós lesz!)

3. Levesszük az edényt a tűzről, s a krémbe keverjük a vaníliaaromát. Hogy hűlés közben ne bőrösödjön, célszerű zsírpapírt nyomni a még forró krém felszínére.

4. Tálalás előtt hűtőszekrényben lehűtjük.

Cseresznyekocsonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1033 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
Cseresznyekocsonya
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Torták, sütemények, csemegék
Torták, sütemények, csemegék
(Vince Kiadó, 2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű szépek, legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető - bár küllemükből ítélve ezt nem is gondolnánk. A... bővebben...
szótár